Joi 17 ianuarie a.c., începând cu ora 10.30, în Sala de Festivități a Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, a avut loc analiza activității polițiștilor giurgiuveni în anul 2018.
Principalul obiectiv al polițiștilor giurgiuveni a fost și rămâne creșterea siguranței cetățenilor și asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică, apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, lucru ce poate fi realizat doar prin profesionalism, coroborat cu apropierea de membrii comunității și colaborarea cu celelalte forțe care au atribuții în domeniul siguranței publice.
La bilanțul activităților poliției giurgiuvene au participat, alături de polițiști din cadrul tuturor structurilor și subunităților inspectoratului, reprezentanți ai autorităților locale, structurilor M.A.I cu atribuții în domeniul siguranței publice, ai parchetelor și ai altor instituții cu care Poliția colaborează în îndeplinirea activităților specifice.
Festivitatea a fost deschisă de Șeful Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, dl. comisar șef de poliție Georgescu Constantin Cătălin, care în alocuțiunea dumnealui, a prezentat principalii indicatori de evaluare ai performanței și activitățile desfășurate de polițiștii giurgiuveni pe parcursul anului 2018.
Obiectivele instituționale pentru anul 2018 au constat în creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală și siguranța rutieră
Pentru a atinge obiectivele stabilite, conducerea I.P.J. Giurgiu a implementat o serie de măsuri manageriale ceea ce a făcut ca misiunile și activitățile desfășurate de către polițiști să fie caracterizate de eficiență și fermitate în aplicarea legii.
Astfel, combaterea criminalității a reprezentat una din direcțiile de acțiune ale polițiștilor giurgiuveni, iar în urma activităților întreprinse în anul precedent rezultatul a fost unul pe măsura eforturilor depuse de oamenii legii reușindu-se reducerea numărului total al infracțiunilor sesizate de către cetățeni cu 0,79%, respectiv o scădere de la 7392 în perioada similară a anului trecut, la 7333 fapte în anul 2018.
Infracțiunile economico-financiare la nivelul I.P.J. Giurgiu se mențin la 506 fapte. Infracțiunile judiciare au crescut cu 5,35%, de la 4546 fapte în anul 2017 la 4789 fapte în anul 2018, iar infracțiunile de altă natură scad cu 12,91% de la 2340 fapte în anul 2017 la 2038 fapte în anul 2018.
În ceea ce privește infracțiunile sesizate comise cu mare violență, se înregistrează scăderi per ansamblu, pe genuri înregistrându-se următoarea situație: infracțiunile de omor scad cu 3 infracțiuni(de la 4 în anul 2017 la 1 în anul 2018), infracțiunile de tentativă de omor se mențin la un nivel scăzut de 4 fapte, alte genuri de fapte din categoria infracțiunilor comise cu mare violență nefiind înregistrate.
Infracțiunile de altă natură scad de la 69 la 30, cu 56,5%.
De menționat este și faptul că, în județul nostru, în anul precedent, ca urmare a activităților desfășurate de către polițiștii giurgiuveni, infracțiunile stradale sesizate au scăzut de la 175 la 127 de fapte, cu 27,43%.
În anul 2018, în mediul rural criminalitatea se menține la același nivel, astfel au fost sesizate 3740 de infracțiuni, din care 59 de natură economică, 2963 de natură judiciară și 718 infracțiuni de altă natură. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, situația infracțiunilor sesizate este o foarte mică, diferența fiind de doar 9 fapte (de la 3731 la 3740; +0,24%).
Cu privire la situația infracțiunilor contra patrimoniului, se înregistrează un trend descendent de la 2498 fapte în anul 2017 la 2489 în anul 2018 (-9), în procente scăderea reprezentând 0,36%.
De asemenea, structurile de investigații criminale au desfășurat activități complexe care au dus la localizarea și prinderea unor persoane urmărite național și internațional, fiind revocată măsura dării în urmărire pentru 56 de persoane (40 din partida proprie și 16 din partida altor inspectorate).
Pe linia combaterii criminalității economico-financiare (evaziune fiscală, spălării banilor, contrabandă, achiziții publice, proprietate intelectuală) finalitatea activității de urmărire penală s-a concretizat în 39 de rechizitorii, au fost dispuse 46 de măsuri preventive, iar prejudiciul recuperat a fost în valoare de 15.386,18 mii lei.
În domeniul juridic activitatea de reprezentare a instituției în fața instanțelor de judecată s-a concretizat în 3815 dosare din care 1446 fiind soluționate definitiv, procentul hotărârilor judecătorești favorabil inspectoratului fiind de 78,43%.
În ceea ce privește acțiunile de combatere a infracționalității rutiere, principalelor cauze generatoare de accidente și a creșterii gradului de disciplină rutieră în anul 2018, Serviciul Rutier a organizat 3941 acțiuni, atât cu efective proprii cât şi în colaborare cu alte subunități de poliție sau reprezentanții altor instituții (R.A.R., I.S.C.T.R., C.N.A.I.R., C.J. Giurgiu, I.T.M, etc.).
Cu ocazia activităților desfășurate la nivel județean, au fost aplicate aproximativ 50.000 contravenții la regimul circulației, fiind reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 5.100 permise de conducere și retrase până la remedierea defecțiunilor 1.401 certificate de înmatriculare.
De asemenea, au fost descoperite în flagrant prin acțiunile proprii 425 de infracțiuni la regimul circulației. Totodată a fost dispusă imobilizarea a 120 vehicule pentru care legislația prevede acest lucru.
În cursul anului 2018 la nivelul județului Giurgiu s-au produs 425 de accidente rutiere, indicator în scădere cu 19 în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut când s-au produs 444 accidente rutiere. Un trend descendent l-au înregistrat și accidentele rutiere grave, care sunt în scădere de la 76 în anul 2017, la 70 în anul 2018.
În ceea ce privește analiza principalelor cauze generatoare, constatăm faptul că cele mai multe accidente s-au produs pe fondul altor preocupări de natură a distrage atenția, a traversării neregulamentare a pietonilor, vitezei neadaptate la condițiile de drum, neacordarea priorității pietonilor și abateri ale bicicliștilor.
Toate aceste accidente rutiere produse cât și faptele de natură penală și contravențională constatate s-au înregistrat în ciuda activităților specifice, educativ – preventive pe care polițiștii le-au derulat aproape zilnic și care au vizat reducerea riscului rutier, cunoașterea și respectarea normelor rutiere, precum și conștientizarea pericolelor la care se expun cei care le încalcă.
La sfârșitul prezentării indicatorilor de evaluare pentru anul 2018, domnul Inspector Șef a precizat că, în pofida dificultăților și obstacolelor datorate dinamicii și noilor valențe ale fenomenului infracțional, Inspectoratul de Poliție al Județului Giurgiu a dovedit că deține potențialul necesar asigurării unui climat de normalitate din punct de vedere al siguranței cetățeanului.
Totodată, domnia sa a afirmat că efectivele inspectoratului vor continua să-și facă datoria cu maximă responsabilitate, aplicând principiile managementului, în care performanța se măsoară prin eficiența și calitatea serviciilor furnizate cetățeanului.
După prezentarea activităților desfășurate invitații au apreciat eforturile depuse de polițiști pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică în județul Giurgiu și le-au transmis felicitări pentru rezultatele obținute și modul în care și-au desfășurat activitatea, reușind să facă din județul nostru unul dintre cele mai sigure județe din țară.
IPJ GIURGIU