27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ALEGERI, BUGET ŞI ŞANTAJ – CUVINTE „DE ORDINE” LA PSD GIURGIU

Ceea ce inţial părea a fi doar un zvon „rău-intenţionat” se apropie cu paşi repezi de realitate: conducerea PSD a judeţului (mai bine cunoscută sub denumirea de „tandem naş-fin” – Bădălău-Mina) şantajează primarii din judeţ cu banii de la bugetul de stat în funcţie de numărul de voturi pe care PSD îl va obţine la europarlamentare.

O spune acum şi primarul municipiului, Nicolae Barbu, referindu-se, concret, la repartizarea către UAT-urile din judeţ a cotei de 7,5 din IVG ( Impozitul pe Venit Global ) obţinut la nivel naţional şi împărţit în mod egal pe toate cele 41 de judeţe, suma repartizată fiecărui judeţ ridicându-se la circa 28.400.000 lei.

Potrivit unei analize realizate la nivel central şi prezentată de edilul de la Giurgiu într-o recentă conferinţă de presă, bugetul municipiului scade constant, de la an la an, în condiţiile în care PSD clamează peste tot o mare “creştere economică”…

Astfel, în 2017, municipiul avea o execuţie bugetară de 141.930.000 lei , la 31 decembrie 2018, aceasta scădea la 104.745.000 lei, iar cea prognozată pentru sfârşitul lui 2019 nu mai depăşeşte 100.000.000 lei (mai exact – 93.210.000 lei).

În procente, asta înseamnă că bugetul Primăriei Giurgiu a scăzut, în 2019, cu 34% comparativ cu 2017 şi cu 11%, în comparaţie cu 2018. Deci… “creştere economică” serioasă…

Primarul Barbu a vorbit, în aceeaşi conferinţă de presă, despre întâlnirile dintre tandemnul Mina-Bădălău şi primarii din judeţ, precizând că, la o primă astfel de discuţie, în februarie, cei doi ar fi promis că municipiului îi va fi repartizată

suma maximă, conform legii bugetului: 12.000.000 lei.

O lună mai târziu,însă, într-o nouă astfel de întâlnire, cifrele erau cu totul altele – spune primarul Barbu. Mai exact, de la cele 12 milioane de lei promise, s-a ajuns la maxim 6,5 milioane pentru municipiu.

Puţini, dar extrem de necesari… Doar că – surpriză: în şedinţa CJ în care toată lumea aştepta să fie aprobată repartizarea acestor bani, subiectul a fost “omis”… adică nicio vorbă despre repartizarea acesto bani către primării.

La momentul respectiv, scandalul din CJ – în care la întrebarea adresată de un consilier, legată de “omiterea” repartizării acestor sume, Mina ar fi răspuns sec “c-aşa vreau eu” – a fost “ăntors pe toate feţele”, dar rezultatul a rămas acelaşi: banii tot nu au ajuns în bugetele primăriilor.

Evident, situaţia nu îi poate bucura pe primari, mai ales pe cel al municipiului, care spune că, în “baza” acestor bani, a angajat o serie de studii de fezabilitate necesare proiectelor aprobate în consiliul municipal, iar deciziile mai-marilor PSD Giurgiu au dus la blocajul activităţii din municipiu.

Primarul Barbu a avut o reacţie dură la adresa celor ce au decis să nu repartizeze sumele cuvenite locaităţilor din judeţ, spunând lucrurilor pe nume:

“Am aşteptat două zile, după care l-am sunat pe domnul Bădălău şi mi-a spus că nu este treaba lui, că să discutăm la nivel local cu domnul Mina. Eu vreau să spun un singur lucru: atâta timp cât această repartizare este pur politică, ce să vorbesc cu domnul Mina ?

Acum stau şi-mi pun întrebarea : măi, oameni buni, ori nu mai gândesc eu logic administraţie, ori oamenii aceştia au luat-o pe arătura politicii ?

Nu pot să înţeleg cum poţi bloca un judeţ, să nu dai banii pentru că aştepţi alegerile europarlamentare…

Chiar aşa de rău a ajuns PSD-ul la Giurgiu ? Din partidul numărul unu pe ţară să le fie frică că nu vor câştiga alegerile ? Să blochezi banii către primari doar ca să vezi dacă primarii se implică să aducă voturi ?

Este inadmisibil să blochezi dezvoltarea unui judeţ doar pentru că aşa vrei tu ! Dar cine eşti tu, frate?

Dar în acest caz nu Marian Mina este de vină. Niciodată nu a luat vreo decizie Marian peste cuvântul naşului. Nu mă refer la Naşul din Corleone, mă refer la naşul de cununie … “

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER