22 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ATAC INTENȚIONAT PE BĂLȚILE DIN STĂNEȘTI? SUTE DE PEȘTI MORȚI, GĂSIȚI SÂMBĂTĂ DE LOCALNICI

”La data de 18 noiembrie a.c., polițiștii Secției nr.5 Poliție Rurală Giurgiu au fost sesizați direct de către un bărbat, cu privire la faptul că fiul său ar fi găsit mai mulți pești pe malul unei bălți pe care o administrează, în extravilanul localității Stănești.

În temeiul sesizarii, la fața locului s-au deplasat polițiștii, care au constatat faptul că aspectele sesizate se confirmă.

De la fața locului au fost ridicate probe de apă, pentru stabilirea existenței unei substanțe otrăvitoare și se efectuează cercetări pentru stabilirea situației de fapt” – anunță polițiștii giurgiuveni.

Ce s-a întâmplat, de fapt, acolo, vom afla, probabil, după ancheta Poliției. Până atunci, însă, colegii de la evenimentgr.ro vin cu detalii interesante de la fața locului:

La un pas de tragedie și la unul și mai mic de o dramă ecologică a fost comuna Stănești în cursul zilei de sâmbătă, 18 noiembrie. Sute de kilograme de pește, de la cei micuți, de doi-trei centimetri, până la adevărate „capturi” de șase sau șapte kilograme, și-au găsit sfârșitul în bălțile de pescuit (și în pârâul care le alimentează, cunoscut în localitate cu numele Jincuța, bălțile comunicând între ele), cel mai probabil ca urmare a unei deversări de furadan sau alte substanțe necunoscute, deocamdată.

Alarma s-a dat puțin după orele prânzului, când un locuitor al comunei, aflat în zonă pur întâmplător, a observat peștii cu burțile în sus. A alertat imediat poliția, dar și autoritățile locale, în speță pe primarul Dănuț Mitrea. Cu toții au rămas stupefiați de imaginea care li se înfățișa: zeci de pești de peste cinci sau șase kilograme, și sute de pești mici (novac, fitofag, caras) zăceau morți fie pe luciul apei, pe toate cele trei bălți, dar și aproape de mal.

Instituțiile abilitate să preleveze probe, sau să investigheze situația (Garda de Mediu, Apele Române, DSVSA, Poliția – Serviciul Arme și Muniții și Criminalistica) s-au reunit pe malul bălților, nevenindu-le nici lor să creadă ceea ce le era dat să vadă. Deja din apă fuseseră scoși peste 70 de pești mari, o adevărată pierdere pentru pasionații de pescuit din localitate.

Bănuielile au început imediat să prindă contur…Cu circa un an în urmă, Nicolae Dascălu, un fermier care are o dispută mai veche și care l-a tot acuzat, de-a lungul timpului, pe primarul Mitrea de tot felul de nereguli, care s-au dovedit a fi doar „pâre” rău-intenționate, afirma, pe un post de televiziune, exact scenariul pe care îl bănuiau cei prezenți: cineva, rău-intenționat, putea să ducă saci de furadan în pârâul comunei, din care, ATENȚIE, se adapă animalele locuitorilor și în care pescuiesc stăniștenii și nu numai ei. Acel furadan se spăla, boabele erau „preluate” curate, iar „peștișorii domnului primar ar putea să moară” (cum se exprima Dascălu la vremea respectivă).

Ancheta demarată sâmbătă la Stănești se anunță a fi una amplă, dată fiind situația de risc și de poluare INTENȚIONATĂ (cum spuneau cei câțiva locuitori care s-au strâns imediat lângă bălțile afectate, în ciuda vremii nefavorabile), publicația noastră urmând a vă ține la curent cu evoluția acesteia.

N.R. Și a doua zi, pe lumină, din bălți erau scoși pești morți, paguba fiind în permanentă „actualizare”. Norocul a fost că sâmbătă, fiind vremea extrem de rea, nu au ieșit la pășunat cu animalele, și între timp primarul a anunțat crescătorii de animale să evite zona, astfel că pierderile sunt, cumva, limitate doar la fauna piscicolă.(www.evenimentgr.ro)

foto: evenimentgr.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER