18 iunie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ATENȚIE! O FOTOGRAFIE FĂCUTĂ DUMINICĂ VĂ POATE SCOATE DIN BUZUNAR 1.000 DE LEI!

Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat marți, 4 iunie, o Hotărâre care conține prevederi privind interdicția de a fotografia sau filma buletinele de vot. Această măsură este menită să combată frauda electorală și se aplică atât în țară, cât și în străinătate.

BEC a aprobat modelul unui afiș care va fi tipărit și pus în toate secțiile de votare. Afișul avertizează alegătorii că „Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă și constituie contravenție”.

Conform Legii nr. 115/2015, nerespectarea acestei interdicții poate atrage sancțiuni de la 600 la 1.000 de lei. Articolul 108 lit. o) din această lege stipulează că fotografierea sau filmarea buletinului de vot în timpul exercitării dreptului de vot constituie contravenție.

Măsura urmărește prevenirea acordării de foloase în schimbul votului. Au existat cazuri în care alegătorii primeau bani dacă prezentau dovada foto că au votat pentru un anumit candidat.

În ziua alegerilor, președinții birourilor electorale vor asigura expunerea afișelor la loc vizibil în secțiile de votare. Astfel, se dorește ca toți alegătorii să fie informați cu privire la interdicția de a fotografia sau filma buletinele de vot și la sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării acesteia.

www.realitatea.net

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER