21 februarie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

BILANȚUL PRIMULUI EPISOD DE IARNĂ ÎN GIURGIU: COPACII ȘI STÂLPII CĂZUȚI AU AVARIAT 29 DE MAȘINI ÎN MUNICIPIU, IAR ÎN 16 LOCALITĂȚI SUNT PROBLEME CU ENERGIA ELECTRICĂ

La nivelul județului Giurgiu, toate instituțiile cu rol în managementul situațiilor de urgență generate de fenomenele meteorologice periculoase au fost și sunt în alertă, pregătite să intervină pentru salvarea vieții și protejarea bunurilor materiale ale cetățenilor.

Până la ora 12:30, cele mai multe intervenții s-au înregistrat în muncipiul Giurgiu, acolo unde zeci de copaci sau stâlpi de telefonie au căzut peste autoturisme sau pe partea carosabilă. Astfel de evenimente s-au produs și în localitățile Prundu, Isvoarele, Vărăști și Gostinari.

Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență au intervenit pentru:

– evacuarea apei din beciul unei case, pe strada Dunării din municipiu, suprafața inundată fiind de aproximativ 20 mp;

– degajarea a 32 copaci sau stâlpi de electricitate și telefonie căzuți peste autoturisme sau pe partea carosabilă. În urma acestor evenimente, 29 de autovehicule au fost avariate, toate în municipiul Giurgiu. Din fericire, nu au fost persoane rănite, doar pagube materiale.

Pompierii au fost sprijiniți de reprezentanți ai societății care se ocupă de toaletarea spațiilor publice în municipiu și ai societății de furnizare a energiei electrice, astfel încât acțiunile de degajare a copacilor să se poată desfășura în condiții de siguranță.

În judeţul Giurgiu toate drumurile sunt deschise circulaţiei, în condiţii de iarnă.

Conform datelor centralizate de la societatea de furnizare a energiei electrice, la ora 12:00, în județul Giurgiu energia electrică era întreruptă parțial în 16 localități: Giurgiu, Bucșani, Daia, Găujani, Gogoșari, Gostinari, Greaca, Hotarele, Izvoarele, Malu, Oinacu, Prundu, Slobozia, Stănești, Toporu și Vedea. În present, se lucrează pentru remedierea defecțiunilor.

La nivelul structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Pompieri, Jandarmi, Poliție de Frontieră) sunt în continuare mobilizate forțe, gata să intervină pentru sprijinirea populației, salvarea vieții, a bunurilor materiale, dar și pentru monitorizarea traficului rutier, ținând cont de faptul că județul Giurgiu se află sub o atenționare meteo tip cod galben de vânt și viscol, până mâine dimineață, la ora 10:00.

Având în vedere fenomenele meteo prognozate, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Giurgiu recomandă cetățenilor:

– să evite pornirea la drum pe timp de viscol. Dacă, totuşi, deplasarea este necesară, să se informeze dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;

înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient;

– să pornească la drum cu rezervorul de combustibil plin;

– să echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, etc.);

– să urmărească cu atenţie buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale.

În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, luaţi următoarele măsuri:

– trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie;

– anunţaţi evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autoturismul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;

– porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, acest lucru protejându-vă împotriva inhalării de monoxid de carbon;

– curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;

– mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea;

– consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării;

– porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

Purtător de cuvânt: lt.col. Beianu Nicoleta

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER