21 februarie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

EXECUTĂRILE SILITE, POPRIRILE ȘI SECHESTRELE DAU ROADE: A CRESCUT SEMNIFICATIV PLATA IMPOZITELOR PE CLĂDIRI

O analiză a Direcției de Impozite și Taxe Locale arată că situația plăților impozitelor pe clădiri s-a ”răsturnat”: scade numărul restanțierilor. 

”În urmă cu circa 2 luni semnalam o situație cel puțin alarmantă legată de comportamentul contribuabililor giurgiuveni.

La 30 septembrie 2023 – după ultimul termen de plată al impozitelor pe proprietate din acest an – circa 60% dintre contribuabilii locali erau restanți la plata impozitului la imobilele deținute.

A fost nevoie însă de o campanie masivă de executări silite – peste 14.000 de somații, popriri sau sechestre – pentru ca lucrurile să reintre în trendul ”normal” al încasărilor din aceste tipuri de impozite iar cifrele să se inverseze – ponderea plătitorilor se apropie acum de 60%, iar cea a restanțierilor de circa 40%.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, în acest moment se înregistrează un plus de circa 570.000 lei la impozitul pe clădirile deținut de persoanele fizice, iar o comparație a încasărilor din impozite și taxe pentru toate tipurile de proprietăți deținute de această categorie de plătitori (auto și imobile) ne indică o creștere de peste 1.370.000 lei (+15,3%).

”Oamenii trebuie să înțeleagă că orice proces de executare silită este costisitor atât pentru noi, ca administrație, dar mai ales pentru restanțieri, cei care din varii motive întârzie cu plata și depășesc aceste termene de plată! Nu ne dorim aceste acțiuni, dar din păcate legea este foarte clară și ne obligă să facem aceste demersuri.”_ a precizat directorul DITL Giurgiu, Laurențiu Țintea.

Pe lângă cheltuielile cu executarea silită, celor care nu plătesc la timp li se mai adaugă și accesoriile (dobânzile pentru depășirea termenelor de plată) care se ridică la 0,02%/zi de întârziere.

”Vom continua cu aceste măsuri și pentru restul restanțierilor – circa 7.300 la număr – pentru că sunt sume importante de recuperat, sume extrem de necesare în această perioadă a anului pentru achitarea unor cheltuieli specifice acestui moment (energia termică din scoli, plata însoțitorilor persoanelor cu dizabilități, serviciile publice, ș.a.). Este deci nevoie – mai mult ca oricând – ca oamenii să înțeleagă că fără plata impozitelor și a taxelor, Municipiul Giurgiu nu are cum să funcționeze!”, a conchis Laurențiu Țintea.” – anunță, pe pagina oficială, Primăria Giurgiu.

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER