27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

CE SPUN AUTORITĂŢILE DESPRE SITUAŢIA RÂURILOR DIN JUDEŢ?

Județul nostru se află în momentul de față sub atenționare hidrologică COD PORTOCALIU, intervalul de referință fiind data de 08.03, ora 12:00 – 09.03, ora 18:00, fenomenele vizate fiind reprezentate de creșterile de debite pe râurile Neajlov, Câlniștea și Dâmbovnic.

Având în vedere prezenta atenționare hidrologică, precum și faptul că la stațiile hidrometrice Vadu Lat (râul Neajlov) și Crovu (râul Glavacioc) nivelurile și debitele se situează peste cotele de atenție, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, doamna prefect Nina Carmen Crișu, a dispus intrarea în dispozitivul de apărare a C.L.S.U. (Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență) riverane râurilor Neajlov și afluenților acestora, începând cu data de 08.03.2018, ora 10:00.

La momentul actual unitățile administrative-teritoriale afectate sunt comunele Bucșani și Crevedia Mare.

Pe raza comunei Crevedia Mare, ca urmare a revărsării râului Neajlov și a topirii zăpezii sunt afectate aproximativ 30 de hectare de teren agricol și 40 de hectare de pășune. De asemenea, pe raza comunei Bucșani, sunt 4 curți afectate în satul Goleasca, 1 pod provizoriu peste râul Dâmbovnic (podul de pe DJ 412 C) deversat de o lama de apă de circa 30 cm, și DJ 412C Bucșani – Mârșa, închis în zona Goleasca (cu alternativă de rută ocolitoare pe DJ 601 Mârșa – Roata de Jos –Crevedia), aspecte cauzate de revărsarea râului Dâmbovnic, precum și topirea zăpezii, precum și o pășune de circa 5 hectare, afectată de revărsarea confluenței râurilor Neajlov cu Dâmbovnic.

De menționat este faptul că, la momentul actual, nicio locuință nu este afectată de topirea zăpezii sau creștetea debitelor râurilor și nici nu există localități izolate.

Din punct de vedere meteorologic, în ultimele ore, pe raza județului, nu s-au înregistrat precipitații sau alte fenomene meteorologice periculoase.

În ceea ce privește situația hidrologică, râurile interioare care străbat teritoriul județului, au regim de curgere normal, nivelurile și debitele fiind în creștere, din cauza cedării accentuate a apei din stratul de zăpadă.

Astfel, în jurul orei 13:00, situația cotelor înregistrate de cele două stații hidrometrice de la Vadu Lat, respectiv Crovu, se prezenta astfel:

  1. Stația hidrometrică de la Vadu Lat, de pe râul Neajlov:

– nivel: 211 cm, cu 11 cm peste cota de inundație și 49 de cm sub cota de pericol;

  1. Stația hidrometrică de la Crovu, de pe râul Glavacioc:

– nivel: 207 cm, cu 7 cm peste cota de atenție și 43 de cm sub cota de inundaţie.

Din punct de vedere al situației operative, în momentul de față, echipajele I.S.U. Giurgiu acționează cu o motopompă remorcabilă de mare capacitate (13.000 l/min) în localitatea Copaciu, comuna Ghimpați, unde 3 gospodării sunt afectate de topirea zăpezii, iar pe raza celor două U.A.T.-uri anterior menționate se face monitorizarea permanentă a modului de evoluție a cotelor râurilor, în scopul intervenției în timp oportun dacă situația o va impune.

Purtător de cuvânt: Lt. Neguț Florin

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER