20 mai 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

CE SPUNE DSV GIURGIU DESPRE PESTA PORCINĂ?

Ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații incorecte, D.S.V.S.A. Giurgiu face următoarele precizări:

În România Pesta Porcină Africană evoluează în 10 județe: Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov. În județul Sălaj au fost confirmate numai cazuri la mistreți, nefiind afectate gospodării ale populației sau exploatații comerciale.

În aplicarea și respectarea principiului regionalizării, Comisia Europeană, a reactualizat anexa Deciziei 2014/709/UE (Decizia 2018/1205 a Comisiei din 27.08.2018), în funcție de apariția de noi focare de PPA pe teritoriul unui stat membru.

Astfel, în zona roșie sunt incluse județele unde PPA evoluează în exploatațiile de porcine domestice și/sau la populația de porcine sălbatice (Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov), dar și județele limitrofe acestora, în care NU evoluează focare de PPA, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc crescut de contaminare (Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Vaslui şi municipiul Bucureşti)

În județele incluse în zona roșie este permisă circulația porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia în interiorul zonei de restricție (cu documente prevăzute de legislaţia sanitar veterinară), cu excepția celor aflate în raza de 10 km din jurul focarelor.

Menționăm că sunt acordate derogări pentru animalele sănătoase aflate în zona de restricție, care, după testare, pot părăsi zona afectată spre abatorizare şi carnea poate fi comercializată. Derogarea se acordă de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județul respectiv (în baza Deciziei 2014/709/UE), după realizarea unor teste și îndeplinirea unor condiţii stricte, prin care se asigură că produsele comercializate sunt sigure și nu prezintă risc de răspândire a virusului PPA.

Este interzisă: circulația porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia, în afara zonei de restricție.

În zona albastră (denumită și zonă tampon) sunt reprezentate județele aflate între zonele de risc și cele libere de boală (Teleorman, Argeş, Braşov, Covasna, Harghita, Neamţ, Iaşi, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Cluj, Alba – parţial, Hunedoara – parţial şi Arad – partial). În aceste județe nu sunt impuse restricții privind mișcarea porcilor, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia, dar este intensificată monitorizarea stării de sănătate a porcilor și a circulației acestora.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau D.S.V.S.A. Giurgiu.

Considerăm că prin difuzarea în spațiul public a unor informații incorecte se generează o stare de neîncredere în rândul populației și a agenților economici din industria de profil, care poate conduce la subminarea eforturilor autorităților statului pentru gestionarea rapidă și eficientă a focarelor de boală.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Liviu FLORESCU

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER