18 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

CHIAR DACĂ NU AU AVUT URMĂRI LA FEL DE GRAVE CA ÎN ALTE ZONE, ȘI LA GIURGIU, FURTUNILE DE JOI AU LĂSAT URME

Coduri portocalii și chiar roșii și mesaje Ro-alert au însoțit fenomenele meteo extreme de joi seara, din județul Giurgiu, iar pompierii au fost, ca de obicei, ”în prima linie”.

Iată ce spun pompierii de la ISU vineri dimineață despre intervențiile din județ:

”În urma fenomenelor meteo periculoase care s-au înregistrat, în această noapte, în municipiul Giurgiu și în mai multe comune ale județului, pompierii au fost solicitați să intervină pentru înlăturarea unor copaci, căzuți pe partea carosabilă, pe autoturisme sau cabluri de electricitate, atât în municipiu, cât și în județ.

Cel mai grav caz s-a înregistrat pe DJ 504, în apropierea localității Vieru, acolo unde s-a produs un accident rutier din cauza unui copac rupt de vânt, căzut pe partea carosabilă. În eveniment a fost implicat un singur autoturism, care a lovit copacul ce bloca ambele sensuri de mers. Din fericire, conducătorul auto, în vârstă de 33 de ani, nu a fost rănit, însă autoturismul a fost avariat.

O altă intervenție a avut loc pe B-dul Mihai Viteazul din municipiul Giurgiu, în parcarea blocurilor ANL. O salcie ruptă de vânt a căzut peste un autoturism staționat.

De asemenea, pompierii au mai acționat pentru îndepărtarea a peste 30 de copaci de pe partea carosabilă sau cabluri de electricitate în municipiu, pe B-dul I.C. Brătianu, B-dul 1 Decembrie 1918, șos. Alexandriei, sos. București, pe DN 5 și în localitățile Ogrezeni, Roata de Jos, Bolintin Vale, Grădinari, Drăgănescu, Dărăști-Vlașca, Remuș, Poșta, Mârșa, Prundu, Crevedia Mare, Hotarele, Varlaam, Oinacu, Adunații Copăceni și Mihăilești.

Au acționat echipaje din cadrul Detașamentului Giurgiu, Detașamentului Bolintin Deal, Stației Mihăilești, Gărzii de Intervenție Roata de Jos, Punctului de Lucru Călugăreni, Punctului de Lucru Greaca și Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile afectate.

Intervențiile sunt în dinamică și la această oră fiind apeluri care sesizează consecințele fenomenelor meteo periculoase.

Timp de o oră, 14 comune ale județului s-au aflat sub incidența unui cod roșu de vijelii puternice, rafale de peste 70-90 km/h, grindină de mari dimensiuni, averse torențiale și frecvente descărcări electrice.

Alte 39 de localități, printre care și municipiul Giurgiu, s-au aflat timp de o oră, sub o avertizare meteo tip cod portocaliu de vijelii puternice, rafale de 70-90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice.

Pentru protecția populației din zonele vizate a fost transmis mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT.”

În jurul orei 9 a zilei de vineri, la nivelul județului Giurgiu erau înregistrate 94 de deranjamente la rețelele electrice, în teren aflându-se16 echipe de intervenție proprii – ale Enel Distribuție Muntenia – Zona de Rețea MT/JT Giurgiu – și încă 16 echipe de la contractori.

Iar veștile rele nu se opresc, pentru că meteorologii au emis o nouă avertizare de vreme rea, de această dată, un cod galben:

”Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenționare meteo tip cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă astăzi, între orele 12:00-23:00.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii (rafale în general de 55-70 km/h) și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 25-30 l/mp și izolat de peste 50 l/mp.”

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER