În ciuda tuturor avertismentelor și recomandărilor pompierilor, coșurile de fum necurățate rămân principala cauză de incendii în această perioadă; doar sâmbătă, 14 ianuarie, pompierii au intervenit în două astfel de cazuri.
Primul incendiu a fost înregistrat sâmbătă dimineață în municipiul Giurgiu, într-o casă din strada Portului.
Când au ajuns pompierii, clădirea în care era și adăpostul animalelor ardea, atât la nivelul acoperișului, cât și în interior.
La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu două autospeciale de stingere, o cisternă și o ambulanță SMURD.
Animalele au fost evacuate de către persoana care le avea în grijă, până la sosirea echipajelor.
Au ars acoperișul clădirii, pe o suprafață de aproximativ 250 mp, materiale textile, bunurile dintr-o încăpere, circa 500 kg de lemne și s-au degradat pereții și tavanele.
Cel mai probabil incendiul s-a produs din cauza burlanului de fum deteriorat.
Câteva ore mai târziu, un alt incendiu, cu aceeași cauză, era semnalat în județ, mai exact, la Bila:
”Pompierii din cadrul Stației Mihăilești au intervenit astăzi, în jurul prânzului, în localitatea Bila pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă.
Ajunși la fața locului cu două autospeciale de stingere, aceștia au constatat faptul că ardeau acoperișul locuinței, pe o suprafață de aproximativ 100 mp, o anexă și mobilierul dintr-o cameră.
Din fericire, nu au fost persoane rănite, fiind salvate și bunurile din restul casei.
Incendiul a fost observat târziu și cel mai probabil a izbucnit în podul locuinței din cauza coșului de fum deteriorat.”
Pompierii revin cu aceleași informări preventive, menite a evita producerea unor astfel de evenimente:
”Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării coşurilor / burlanelor de fum, trebuie adoptate măsuri care să asigure:
- verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
- curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
- tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
- îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
- păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.
De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.
Material de informare preventivă: https://youtu.be/ixUc6UmdzHY”