27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

COȘURILE DE FUM NEÎNGRIJITE CONTINUĂ SĂ FACĂ PAGUBE (VIDEO)

În ciuda tuturor avertismentelor și recomandărilor pompierilor, coșurile de fum necurățate rămân principala cauză de incendii în această perioadă; doar sâmbătă, 14 ianuarie, pompierii au intervenit în două astfel de cazuri.

Primul incendiu a fost înregistrat sâmbătă dimineață în municipiul Giurgiu, într-o casă din strada Portului.

Când au ajuns pompierii, clădirea în care era și adăpostul animalelor ardea, atât la nivelul acoperișului, cât și în interior.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu două autospeciale de stingere, o cisternă și o ambulanță SMURD.

Animalele au fost evacuate de către persoana care le avea în grijă, până la sosirea echipajelor.

Au ars acoperișul clădirii, pe o suprafață de aproximativ 250 mp, materiale textile, bunurile dintr-o încăpere, circa 500 kg de lemne și s-au degradat pereții și tavanele.

Cel mai probabil incendiul s-a produs din cauza burlanului de fum deteriorat.

Câteva ore mai târziu, un alt incendiu, cu aceeași cauză, era semnalat în județ, mai exact, la Bila:

”Pompierii din cadrul Stației Mihăilești au intervenit astăzi, în jurul prânzului, în localitatea Bila pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă.

Ajunși la fața locului cu două autospeciale de stingere, aceștia au constatat faptul că ardeau acoperișul locuinței, pe o suprafață de aproximativ 100 mp, o anexă și mobilierul dintr-o cameră.

Din fericire, nu au fost persoane rănite, fiind salvate și bunurile din restul casei.

Incendiul a fost observat târziu și cel mai probabil a izbucnit în podul locuinței din cauza coșului de fum deteriorat.”

Pompierii revin cu aceleași informări preventive, menite a evita producerea unor astfel de evenimente:

”Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării coşurilor / burlanelor de fum, trebuie adoptate măsuri care să asigure:

  • verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
  • curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
  • tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
  • îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
  • păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum și gaze toxice.

Material de informare preventivă: https://youtu.be/ixUc6UmdzHY

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER