Asta este reţeta aplicată, în ultimul timp, tot mai agresiv de presa centrală, care, în goana după senzaţional, mai ales în perioada sărbătorilor, când nu prea se întâmplă mare lucru, se „agaţă”, avidă, de orice ştire, pe care, cu mici „înflorituri”, o face „senzaţională”.
Şi, de data asta, Giurgiu a fost cel care a dat „materie primă”. Nu mai amintim de deja celebra gafă făcută de mai toţi jurnaliştii din presa centrală, care l-au ”dat” drept erou principal al vânătorii soldate cu un om mort pe şeful Poliţiei Rutiere de la judeţ, Marian Popescu, în locul celui de la municipiu, Mihai Tache, fără o minimă documentare…
Vorbim acum de un alt incident, care, la Giurgiu, nu a făcut prea mare vâlvă: marţi dimineaţă, un bărbat s-a suit pe un bloc cu opt etaje, din zona BRD, ameninţând că se sinucide. O întâmplare care s-a sfârşit relativ rapid – şi cu bine- omul fiind convins să coboare şi trimis unde îi e locul: la o expertiză psihiatrică de specialitate.
Ei bine, a doua zi, adică miercuri, ştirea apărea la buletinul informativ principal al unui post național, fiind, ulterior, preluată şi de alte posturi de ştiri. Doar că jurnaliştii „titraţi” din presa naţională au şi multe „detalii”, ca de exemplu:
„Un interlop binecunoscut în municipiu, în urma unei reglări de conturi cu patronul unui local, a fost bătut de bodyguard-ul acestuia. El s-a adresat Poliţiei care, cunoscând renumele personajelor implicate în acest conflict, nu l-ar fi luat în seamă, după spusele celui agresat.
Decis să protesteze, victima agresiunii s-a urcat pe un bloc de 8 etaje din centrul oraşului, ameninţând că se va arunca dacă nu i se va rezolva solicitarea.(…)”
Cine este acest „interlop binecunoscut”, nu se ştie… Problema este că presa centrală face trimitere, în ştirea menţionată, la jurnaliştii locali din Giurgiu, pe care – chipurile – îi citează, fără a menţiona, însă, cu exactitate care „presă locală” ar fi dat astfel de date.
Şi, citind presa locală din Giurgiu, se poate constata cu uşurinţă că nicăieri nu au fost publicate datele citate de jurnaliștii din presa naţională. Poate că știu ei ceva – n-ar fi nici prima, nici ultima dată când oamenii legii din Giurgiu dau detalii presei centrale, dar pentru cea locală sunt în ”silenzio stampa” – dar în niciun caz de la ”presa locală”…
Concluzia: reţeta de succes pentru a „scoate” o ştire când nu se întâmplă nimic: „înfloreşti” şi te-ai ales cu o ştire „senzaţională”, tocmai bună de ”prime-time”. Ce mai contează cât de reală este știrea? ”Mulți văd, puțini cunosc!” Ratingul este singurul care contează!