30 noiembrie 2023

Distribuie articolul pe

Facebook

DGASPC – PRECIZĂRI OFICIALE DESPRE SITUAȚIA CĂMINULUI MIRONEȘTI

Activitatea  de prestare a serviciilor de asistență socială la Centrul pentru persoane vârstnice Mironești, structură rezidențială din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, a fost oprită  temporar în patru dintre corpurile de clădire care compun centrul.  Măsura a fost dispusă  ca urmare  a unui control efectuat în data de 13 februarie 2023 de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (A.N.P.C.).

Controlul tematic dispus de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor  a vizat verificarea respectării prevederilor legale privind protecția consumatorului din centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice; în urma controlului efectuat, comisarii A.N.P.C. au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor de asistență socială la  o parte a corpurilor de clădire din incinta centrului.

În data de  13 februarie 2023, după încheierea misiunii de control,  a avut loc la sediul Instituției Prefectului Giurgiu o ședință de lucru la care au fost  convocați să participe președintele Consiliului Județean Giurgiu, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, conducerea Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Giurgiu  și  Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Giurgiu precum și reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Ca urmare a deficiențelor constatate, a fost întocmit un plan  de măsuri care cuprinde și transferarea unora dintre beneficiarii centrului în alte locații, pentru o perioadă determinată .

Astfel, au fost inițiate deja demersuri în vederea transferării a 33 de  beneficiari de servicii sociale din Centrul Mironești în alte centre publice pentru persoane vârstnice din județul Giurgiu iar pentru 13 persoane vârstnice vor fi acordate în continuare servicii sociale în unul din pavilioanele Centrului din Mironești.

Comisarii A.N.P.C. au constatat existența unor deficiențe care țin, pe de o parte, de lipsa investițiilor și dotărilor adecvate nevoilor și pe de altă parte, în mai mică măsu, a unor disfuncționalități legate de procedurile interne sau regulamentul de organizare și funcționare. Astfel, aspecte precum existența mobilierului învechit și în parte  degradat, a unor  zone cu mucegai cauzate de existența infiltrațiilor la unii pereți, a unor zone ruginite la  cadrele metalice ale  meselor de lucru  sunt cauzate de nealocarea, în ultimii opt ani, a  fondurilor necesare  și drept urmare nerealizarea demersurilor pentru realizarea de investiții, reparații sau dotări. Pentru 13 persoane vârstnice vor fi acordate în continuare servicii sociale în unul din pavilioanele centrului ( pentru care comisarii A.N.P.C. nu au dispus oprirea activității de prestare a  serviciilor de asistență socială) iar astăzi au început deja lucrări la una dintre clădirile din incintă. Deci,  nu se pune lacătul pe poarta centrului. Am demarat deja  demersurile în vederea implementării planului de măsuri, inclusiv pentru transferarea unora dintre beneficiari în alte locații, până la remedierea deficiențelor constatate”, a declarat Gheorghe Paraschiv, director general al D.G.A.S.P.C. Giurgiu.

 

 D.G.A.S.P.C. Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER