20 mai 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ESTE OFICIAL: CAMPUSUL PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNT DUAL DE LA GIURGIU A PRIMIT FINANȚARE

Anunțul vine, vineri, de la reprezentanții Consiliului Județean, care detaliază, pe pagina oficială a instituției:

”În această dimineață, Dumitru Beianu, preşedintele Consiliului Județean Giurgiu, a semnat la Ministerul Educației finanțarea pentru proiectul campusului cu învățământ dual.

Alături de preşedintele CJ au participat şi președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, senatorul Toma Petcu, deputatul Alexandru Andrei, vicepreşedintele CJ, Elisabeta Mihalcea, viceprimarul Muscalu Ionel şi inspectorul general Ion Ghimpeteanu.

Scopul principal de activitate al Consorțiului îl constituie asigurarea educației şi formării profesionale de calitate a elevilor și studenților, în vederea obținerii unei calificări și apoi a unui loc de muncă stabil și bine plătit.

Învățământul profesional în sistem dual reprezintă un exemplu de bună practică, prin relansarea învățământului profesional, tehnic și vocațional. Acest tip de învățământ reprezintă şi o soluție viabila pentru creşterea inserției tinerilor şi a productivitäții lor pe piața muncii, știut fiind faptul că, lipsa calificărilor adresate lucrătorilor din industrie și agricultură conduce la o productivitate scăzută a muncii.

Pe durata desfășurării contractului vor fi derulate activități de promovare a ofertei, recrutare, selecție și admitere a elevilor și studenților în sistemul de învățământ dual, întreaga perioadă de formare profesională, inclusiv susținerea examenului final de certificare a calificării.

Consiliul Județean Giurgiu este partener în cadrul proiectului alături de: Primăria Municipiului Giurgiu, Municipiul Zimnicea, Municipiul Călărași, Județul Călărași, Universitatea Politehnică București, Colegiul Tehnic “Viceamiral Ioan Bălănescu” Giurgiu, Liceul Teoretic Zimnicea, Liceul Tehnologic “Dan Mateescu” Călărași, Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, Inspectoratul Școlar Județean Călărași, Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, S.C. SHIPYARD ATG GIURGIU SRL, S.C. REOS PRODUCTION SRL, S.C. RACMAN SRL, S.C. AXEL PROJECT SRL și S.C. ROMVELIA PRODCOM SRL.

Campusul profesional regional integrat va fi destinat județelor Giurgiu, Călărași și Teleorman. Vor fi construite spații de învățământ, dar şi spații de cazare, cantine, baze sportive, săli de lectură, o bibliotecă şi spații de recreere.

Proiectul vizează realizarea unei rute complete de învăţământ tehnic, atât de nivel mediu, cât şi superior, cu scopul de a apropia oferta forţei de muncă din cele trei judeţe de nevoile reale de pe piaţa forţei de muncă, formarea elevilor şi studenţilor urmând să se facă şi cu ajutorul firmelor interesate de angajarea acestora, la finalizarea studiilor.

Practic, elevii din înväțämântul dual dobândesc o relație timpurie cu un potențial loc de muncă, accesul la resursele tehnologice moderne şi alte beneficii, precum:

– bursă lunară;

– masă/cazare gratuite și decontare transport;

– echipament de lucru şi protecție;

– pregătire practicä şi mentorat;

– diplomă recunoscută la nivel european; prioritate la angajare;

– posibilitatea continuärii studiilor pentru obținerea diplomei de bacalaureat.

Contractul a fost încheiat pe o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea prelungirii prin act adițional. Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, are o valoare estimată la 23 de milioane de euro şi va fi finalizat până în anul 2026.”

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER