3 octombrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

FLORIILE – SĂRBĂTOARE PLINĂ DE OBICEIURI ȘI TRADIȚII

În acest an, Floriile sunt sărbătorite pe 1 aprilie, cu o săptămână înainte de Paște.

Potrivit tradițiilor, în ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a-l întâmpina pe Hristos. Ele sunt sfinţite şi puse la icoane.

Ramură de salcie sfinţită era utilizată şi în scopuri terapeutice. Oamenii înghiţeau matisori de pe ramură de sălcie, pentru a fi feriţi de diferite boli. Bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu le mai doară spatele. Există şi obiceiul ca părinţii să-şi lovească copiii cu nuieluşa de sălcie, când veneau de la biserică. Credeau că aşa vor creşte sănătoşi şi înţelepţi.

Ca orice mare sărbătoare, și Floriile au superstițiile lor:

– Se spune că astăzi nu este bine să te speli pe cap, pentru că vei albi. Cei care totuşi vor să o facă trebuie să folosească apă sfinţită

– Se spune că cel care se împărtăşeşte în Duminica Floriilor are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune.

– Tot acum se poate mânca peste, deşi suntem în plin post al Paştelui, fiind zi de dezlegare.

– O altă denumire dată sărbătorii de Florii este “Nunta urzicilor”, pentru că în această zi urzicile înfloresc şi nu mai sunt bune de mâncat.

– În ajun de FLORII, fetele nemăritate fierb busuioc în apă, la miezul nopţii, iar cu aceasta se spala pe cap şi apoi o toarnă la rădăcina unui par înflorit. În acest mod, se zice că în scurt timp îşi vor întâlni alesul inimii. Obieciul spune că totul trebuie făcut înainte de ivirea zorilor, pentru că altfel vor albi de tinere.

Și, cu  Floriile sunt motiv de sărbătoare pentru milioane de români care poartă nume de flori, tuturor, redacția nostră le transmite cele mai sincere urări de bine, sănătate și numai împliniri!

La mulți ani!

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER