Primăria municipiului afirmă, prin reprezentanții săi, că s-au depus eforturi fără precedent privind problema numărului mare de maidanezi.
Iată ce postează reprezentanții instituției pe pagina oficială:
”Administrația locală a făcut eforturi fără precedent, în cursul anului trecut, pentru ca problema câinilor fără stăpân să fie tratată și supusă atenției publice cu responsabilitate și implicare, în măsura resurselor umane și financiare de care dispune.
Numărul mare de abandonuri a dus ca pe stradă, în municipiu, să se formeze haite de câini, să existe cazuri de agresivitate și evident, înmulțiri necontrolate.
Doar într-o zi, respectiv joi, 15 februarie au fost capturați 12 câini, din Parcul Alei, cartier CFR și străzile adiacente Petre Ghelmez.
În 2023, Primăria Giurgiu a inițiat o amplă campanie de informare, la radio, TV, în presa scrisă și social media, dar mai ales din poartă în poartă, împărțind pliante în cartiere cu privire la obligativitatea posesorilor de animale de a le steriliza și microcipa.
După ce au fost anunțate din timp, din septembrie s-a procedat la controale, cu sprijinul instituțiilor autorizate de lege să verifice și să aplice sancțiuni, respectiv DSVSA și Poliția Animalelor, cu prioritate pe strazile unde s-au organizat anterior campanii de sterilizare gratuită și informare, în teren fiind prezente echipe mixte din cadrul DSVSA, IPJ (Birourile de Ordine Publica și Protecția Animalelor), IJJ, Politia Locala, Consiliul Județean și Primăria Giurgiu.
În cazurile de nesterilizare descoperite au fost aplicate sanțiuni contravenționale și au fost continuate discuțiile benefice cu cetățenii, pentru a le explica beneficiile sterilizării.
Tot anul trecut au fost organizate două ample campanii de sterilizare pentru câini și pisici, gratuite pentru cetățeni, în care au fost sterilizate sute de animale, 180 în cele două zile și 349 în cele cinci zile din decembrie. Sponsorul acestor acțiuni a fost Fundația pentru bunăstarea animalelor Susy Utzinger, iar sterilizările au fost efectuate de medici de la cabinetele veterinare Green Vetcare și Paumi Vet.
Dincolo de activitățile de conștientizare, informare, sterilizare gratuită și chiar control și sancțiuni, serviciul care gestionează câinii fără stăpân a avut în cursul anului trecut acțiuni masive de capturare și încurajare a adopțiilor.
Echipajul GSL a ridicat 300 câini fără stăpân din diverse cartiere. În cursul anului trecut, la adăpostul pentru câini au fost efectuate 1.139 consultații, 1.564 de câini au fost deparazitați, 249 de câini au fost sterilizați, 220 microcipați. Au fost efectuate 753 vaccinări antirabice și 2.630 tratamente specifice.
În ceea ce privește adopțiile, numărul a fost mai mare, de respectiv 272 câini, urmând ca și anul acesta să fie încurajate adopțiile și să se caute soluții în acest sens.
Pentru îmbunătățirea condițiilor din adăpost, în 2023 au fost reparate boxele și s-au achiziționat dotările necesare pentru îngrijirea câinilor.
În adăpost au fost cazați, în medie, pe lună, 650 câini, în cuşti individuale/comune, respectând normele de igienă zilnică, hrană, consultaţii medicale şi tratamente specifice.
Pentru anul 2024, municipalitatea are în vedere continuarea activităților de conștientizare, a organizării acțiunilor în teren, de control și conștientizare și face apel către celelalte UAT-uri limitrofe să găsească soluții pentru această problemă.
În plus, cetățenii care sesizează cazuri de abandon a câinilor, la marginea orașului, pe domeniul public, sunt rugați să anunțe prin 112 și de asemenea, cei care dețin animale, să le sterilizeze și microcipeze conform legii pentru a stopa înmulțirea necontrolată.”