16 aprilie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ÎN SCURT TIMP, LA VAMA GIURGIU VOR FI ÎNFIINȚATE BENZI SPECIALE PENTRU TRANSPORTURILE COMUNITARE

Autovehiculele înmatriculate în Uniunea Europeană vor avea benzi dedicate în punctele vamale românești. Măsura vine în sprijinul transportatorilor comunitari care vor fi controlați cu prioritate, față de ceilalți.

Marcel Ciolacu a anunțat că este în implementare o măsură ce oferă prioritate transporturilor comunitare, în vămile românești. Premierul a anunțat că au fost amenajate benzi prioritare pentru transportatorii care au vehicule înmatriculate în UE.

Marcel Ciolacu, veste bună pentru transportatorii comunitari

Benzile speciale, destinate excluziv vehiculelor înmatriculate în Uniunea Europeană devin funcţionale în mai multe puncte vamale. Premierul Marcel Ciolacu a făcut o serie de declarații, pe acest subiect, în preambulul ședinței de guvern. El a precizat că tranportatorii comunitari vor avea prioritate la verificări, comparativ cu cei din afara UE.

Noua măsură a fost deja implementată în Vama Calafat, în Nădlac 2 și Borș. Urmează, a precizat premierul Marcel Ciolacu, Vama Giurgiu, în curând.

„Azi mai rezolvăm una dintre solicitările esenţiale ale transportatorilor: devin funcţionale benzile dedicate vehiculelor înmatriculate în Uniunea Europeană. De ieri s-a deschis circulaţia pe o asemenea bandă în Vama Calafat, iar de azi la Nădlac 2 şi Borş 2. Urmează şi Vama Giurgiu în curând, iar astfel transportatorii noştri vor avea prioritate în faţa transportatorilor din Ucraina sau Turcia”, a declarat Ciolacu.

Pentru podul Giurgiu-Ruse, la frontiera cu Bulgaria, cea mai aglomerată vamă, benzile speciale vor fi deschise în perioada următoare. Ministerul Transporturilor urmează să monteze aici, un cântar pentru vehicule de transport. Acest punct vamal este cel mai aglomerat, cozile de autocamioane întizându-se pe mulți kilometri.

Guvernul
Premierul Ciolacu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Prima bandă specială deschisă la Calafat

Joi, 15 februarie, s-a deschis prima bandă specială destinată exclusiv autovehiculelor înmatriculate în Uniunea Europeană. La aceste benzi speciale a făcut referire și premierul Marcel Ciolacu. Aceasta este în punctul de frontieră Calafat. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. El a explicat pe aici va fi permisă circulația pentru autovehiculele înmatriculate în statele membre UE.

„S-a deschis prima bandă dedicată exclusiv autovehiculelor UE în punctul vamal de la Calafat! Mai exact, în Agenţia de Control şi Încasare (ACI) a fost deschisă o bandă de circulaţie doar pentru autovehiculele înmatriculate în Uniunea Europeană. Pe cealaltă bandă va fi permisă circulaţia, atât pentru autovehiculele înmatriculate în statele membre UE, cât şi cele înmatriculate în state non-UE”, a scris  scrie ministrul pe Facebook.

Ministrul Transporturilor a declarat că această măsură a fost discutată cu transportatorii. Amenajarea benzilor speciale se va face în punctele de trecere a frontierei unde permite infrastructura rutieră.

„Benzile dedicate în punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu vor fi funcţionale după implementarea noului sistem de preselecţie a camioanelor (presupune inclusiv instalarea unui cântar suplimentar). Astfel, cum am stabilit în discuţiile cu transportatorii, implementăm aceste benzi de preselectare a traficului rutier greu acolo unde configuraţia drumului o permite”, a afirmat Grindeanu.

indicator circulatie
Sursă foto: Facebook

Marcel Ciolacu răspunde cererilor transportatorilor

Transportatorii au cerut intervenția urgentă a Guvernului pentru a opri „controlul ilegal de către autoritățile bulgare asupra camioanelor înmatriculate în România, care transportă mărfuri spre și dinspre Austria”. Acestea rămân blocate pentru perioade lungi de timp, până la șapte zile, la granița bulgaro-română.

Transportatorii români i-au cerut premierului Marcel Ciolacu să ia măsuri pentru a remedia situația. În caz contrar, în lipsa unor măsuri urgente, cer separarea România de Bulgaria în procesul de aderare la Schengen.

www.evz.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER