9 decembrie 2023

Distribuie articolul pe

Facebook

INCENDIILE DE VEGETAȚIE DAU, DIN NOU, ”BĂTĂI DE CAP” POMPIERILOR

Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele ore, aceștia au intervenit pentru stingerea a șapte incendii de vegetație uscată, în următoarele localități:

  • Bolintin Vale (două incendii) – au arsaproximativ 1.100 mp de vegetație uscată. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, cu două autospeciale de stingere;
  • Giurgiu, Drumul Stăneștiului – au arsaproximativ 2.000 mp de vegetație uscată. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere;
  • Găujaniau ars aproximativ 500 mp de vegetație uscată. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere;
  • Budeni – au arsaproximativ patru ha de vegetație uscată și resturi menajere. Au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Colibași, cu o autospecială de stingere;
  • Buturugeni (două incendii) – au arsaproximativ două ha de vegetație uscată și miriște de porumb. Au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Mihăilești, cu două autospeciale de stingere și un autocamion.

Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost focul deschis în spații deschise.

Precizăm faptul că, la finalul intervențiilor de acest gen, ISU inaintează Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Gărzii de Mediu coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.

Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Încălcarea acestei prevederi legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

 

Compartimentul Informare și Relații Publice ISU Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER