8 septembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

INCENDIILE DE VEGETAȚIE, O PROBLEMĂ TOT MAI GRAVĂ ÎN JUDEȚ

Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenţia imediată la solicitările cetăţenilor şi gestionarea optimă a situaţiilor de urgenţă, produse la nivel local.

În ultimele zile, misiunile acestora au vizat, în principal:
– acordarea asistenţei medicale de către echipajele SMURD în 28 de situaţii;
– stingerea a 13 incendii de vegetaţie uscată, în localităţile:

Vărăşti: au ars aproximativ 4.000 mp de vegetaţie uscată şi gunoi menajer. Au fost salvate solariile din apropiere, din cauza vântului existând posibilitatea propagării flăcărilor şi la acestea;
Bucşani: au ars aproximativ 2.000 mp de vegetaţie uscată;
A1 Bucureşti – Piteşti, la km 31+800 metri, în zona localităţii Palanca. Traficul a fost oprit pe ambele sensuri, ca măsură de siguranţă. Vizibilitatea a fost afectată de fumul degajat de la acest incendiu. Au ars vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de aproximativ 500 mp şi anvelope uzate;
Uzunu: au ars aproximativ 10 ha de vegetaţie uscată şi stuf pe izlazul satului;
Trestieni: au ars aproximativ 4.000 mp de vegetaţie uscată şi mărăciniş;
Cămineasca: au ars aproximativ 5.000 mp de vegetaţie uscată şi gunoi;
Bolintin Vale: a ars gunoi menajer pe o suprafaţă de aproximativ 2 mp;
Milcovăţu: au ars aproximativ 15 ha de vegetaţie uscată şi stuf;
Roata de Jos: au ars aproximativ 500 mp de vegetaţie uscată;
Plopşoru: au ars aproximativ 100 mp de vegetaţie uscată;
Copaciu: a ars aproximativ un ha de vegetaţie uscată;
A1 Bucureşti – Piteşti, la km 31: au ars vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de aproximativ 20 mp şi gunoi menajer;
Cupele: au ars aproximativ 1.000 mp de vegetaţie uscată.

Au acţionat pompierii din cadrul Detaşamentelor Giurgiu şi Bolintin Deal, Gărzilor de Intervenţie Roata de Jos, Colibaşi şi Mihăileşti, Punctului de Lucru Călugăreni cu 14 autospeciale de stingere cu apă şi spumă.

Cauza probabilă de producere a acestora a focul în aer liber.

Informare preventivă

Potrivit standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, ISU Giurgiu face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
– asigurarea mijloacelor şi a materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii focarelor cu pământ.

Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Având în vedere tendinţa de creştere a numărului acestor evenimente, reamintim cetăţenilor că, potrivit H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Totodată, precizăm faptul că în aceste cazuri coordonatele suprafeţelor agricole afectate de incendii vor fi înaintate către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi Garda de Mediu – Comisariatul Judeţean Giurgiu, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform unui protocol de colaborare încheiat, la nivel naţional, în vederea monitorizării modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

Facem apel către cetăţenii care deţin terenuri agricole să manifeste responsabilitate în ceea ce priveşte prevenirea incendiilor de vegetaţie uscată şi mirişte deoarece aceste evenimente pot pune în pericol culturile din imediata vecinătate, locuinţele oamenilor, dar şi viaţa cetăţenilor.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice ISU Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER