8 septembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ÎNVĂȚĂMÂNTUL GIURGIUVEAN, ÎN PRIM-PLANUL SENATULUI ROMÂNIEI

”Semnul că învățământul giurgiuvean nu va mai avea un zâmbet trist” – este titlulul celei mai recente declarații politice a senatorului de Giurgiu Cristian Marciu, declarație susținută în plenul Senatului marți, 27 iunie.

Iată ce spune senatorul Marciu despre acest subiect:

Este evident că  educația, la toate nivelurile de învăţământ ,   cea care conferă  tinerilor   îndrăzneala de a alege un alt loc  în viață și sentimentul de împlinire într-un larg orizont existențial, reprezintă o prioritate națională!

Investiția în EDUCAȚIE  este crucială pentru dezvoltarea economică a țării  și  va determina prosperitatea viitoare a României, însă  este nevoie de resurse financiare suplimentare, chiar peste 6% din PIB,  ca să putem rezolva toate problemele din învățământul din România  și   pentru a recupera  decalajeleDe la  subfinanţarea Educaţiei derivă numeroase probleme, precum pregătirea mai slabă a cadrelor didactice şi a elevilor dar și abandonul şcolar .

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT face eforturi pentru a asigura acestui segment suportul financiar necesar pentru depășirea tuturor sincopelor, printr-o distribuţie reală şi corectă a veniturilor, reflectată în modernizarea şi eficientizarea învăţământului –  care să permită  creşterea calităţii actului educaţional , a infrastructurii, materiale didactice, metode de predare şi pregătire a cadrelor didactice   în concordanţă cu nevoile şi aşteptările elevilor și studenților.
Ce are specific județul Giurgiu și care sunt factorii de risc care influențează rezultatele școlare și care au generat în ultimii ani,   în special la examenele de bacalaureat , rezultate foarte slabe?

  • Județul Giurgiu, este un județ sărac, cu un nivel de trai scăzut, cu mulți părinți plecați la muncă în străinătate. În perioada vulnerabilă de  creștere,  a adolescenței, elevii, lipsiți de afecțiunea părintească,   sunt  expuși  unor experiențe traumatizante pe perioade îndelungate de timp.
  • .Județul Giurgiu este un județ  preponderent  rural , cu 51 comune, 2 orașe și doar un municipiu /reședință de județ.  Asfel  că,  în principal ,  acești părinți ai elevilor  au   un nivel redus de trai și nu numai că nu își pot permite să investească suplimentar  în educația copiilor, în meditații, dar întâmpină mari  greutăți  și în suportarea  costurilor materiale cotidiene pe care le implică procesul educațional!

Cu toate acestea, indicatorul  abandon școlar nu mai este reprezentativ pentru județul Giurgiu , el ajungând în ultimul an școlar la 1,18%, la o populație școlară de aproximativ 36.000 de elevi și preșcolari. Abandonul școlar este cel care  frânge  destine,  este  cel care fără  niciun un dubiu poate conduce ca generații întregi de elevi să  devină la maturitate asistați social  – și în aceste condiții   țara nu prosperă!

In anul 2017 însă, învățământul din județul  Giurgiu a obținut rezultate remarcabile la etapa națională a olimpiadelor pe discipline: 3 premii III, 13 mențiuni, 2 premii speciale 1 medalie de aur, 2 medalii de argint, 1 diplomă de onoare, defalcate astfel pe disciplinele de studiu:

  • Fizică: 2 mențiuni, 1 medalie de aur, 3 medalii de argint, 1 medalie de bronz, 1 diplomă de onoare;
  • Limba franceză: 3 mențiuni speciale
  • Informatică: 1 mențiune
  • Limba italiană: 1 premiu special
  • Limba germană: 2 mențiuni secțiune PROIECT
  • Religie ortodoxă: 1 premiu III
  • Cultul ortodox: 1 mențiune
  • Pedagogie-psihologie: 1 mențiune, 1 mențiune special
  • Interpretare instrumentală: 2 premii III
  • Limba rromani: 2 mențiuni
  • Educație financiară: 1 mențiune.

Iar clasamentul unităților școlare din județul Giurgiu este următorul :

  1. Colegiul Național ION MAIORESCU, municipiul Giurgiu
  2. Liceul Teoretic Tudor Vianu , municipiul Giurgiu
  3. Liceul Teoretic Nicolae Cartojan, Școala Gimnazială Academician Marin Voiculescu, Școala de Muzică și Arte Plastice Victor Karpis – toate din mun. GiurgiuGiurgiu
  4. Seminarul Teologic Teoctist Patriarhul – mun Giurgiu, Școala Gimnazială nr. 1 com. Cosoba, Palatul Copiilor, Școala Gimnazială Mihai Eminescu – si  acestea din mun. Giurgiu.

 

Doresc să transmit de la înalta tribună a Senatului recunoștința și aprecierea noastră față de profesorii lor –  care fac cinste învățământului și față de elevii  premiați, a căror  muncă depusă cu pasiune  le va asigura în viitor succesul  profesional și  va contribui la dezvoltarea  economică națională și la sporirea prestigiului României.

Cuvinte de mulțumire  adresăm și părinților acestor 22 elevi premiați la etapa națională a olimpiadelor pe discipline din județul Giurgiu: Ion Gabriela –  din com .Cosoba , Rotarescu Marian, Bădălan Nicoleta Valentina, Ciupitu Georgiana, Buzea Alexandru Mihai Iulian, Goia Andreea Silvia, Ghinea Teodor, Vochici Iulia Victoria, Bucur Evelin, Bratu Giulia, Boboc Maria, Brabete Marius Stelian, Găină Ciprian, Gogoașe Denisa, Gurban Ovidiu, Popa Maria, Curt Florin , Udroi Cătălin, Năstasă Maria Sara, Tamaș Eugen, Buză Alexandra, Vișan Cristina – de la unități școlare din municipiul Giurgiu.

Acesta este semnul, care nu poate  fi ignorat,  că  ÎNVĂȚĂMÂNTUL GIURGIUVEAN NU VA MAI AVEA UN ZÂMBET TRIST!

 Vă mulțumesc!

SENATOR DE GIURGIU  CRISTIAN MARCIU”

 

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER