25 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ISU GIURGIU – SIMULARE DE INTERVENȚIE ÎN CAZ DE CUTREMUR

În zona seismică Vrancea a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, ce a fost resimțit în mai multe localități din județ. În clădirile Primăriilor municipiului Giurgiu și orașului Bolintin Vale s-au înregistrat pagube majore, fiind necesară evacuarea angajaților. De asemenea, în incinta Zonei Libere, acolo unde își desfășoară activitatea operatori economici, a fost afectată o clădire, iar mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Au fost avariate rețelele de electricitate și de gaze, fiind nevoie și de intervenția echipajului CBRN.

Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe și mijloace în teren, ce a avut loc, astăzi, la sediile celor două primării și într-o clădire dezafectată din incinta Zonei Libere. Pentru gestionarea situațiilor de urgență, a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Astfel, au fost simulate acțiuni de evacuare a angajaților din primării, de asigurare a fluidizării traficului si a măsurilor de ordine și siguranță publică pe traseele de deplasare, pe timpul evacuării. O activitate foarte importantă a fost măsurarea concentrației de gaz din atmosferă cu ajutorul unor aparate de detecție, astfel încât salvatorii să poate interveni în condiții de siguranță, la sediul Primăriei Giurgiu.

Pe timpul exercițiului, au fost constituite echipe de căutare-salvare, de extragere a victimelor din zonele de pericol și de acordare a primului ajutor medical răniților.  La fel ca în situațiile reale, paramedicii și echipajele SAJ au intervenit pentru salvarea persoanelor și transportarea acestora la spital.

Fiind abordate situații tactice de o complexitate ridicată, la exercițiu au participat echipaje din cadrul Detașamentelor de Pompieri Giurgiu și Bolintin Deal, ale Poliției, Jandarmeriei, Serviciului Județean de Ambulanță, Unității de Primiri Urgențe, reprezentanți ai Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, ai Inspectoratului de Stat în Construcții, Direcției Județene de Telecomunicații Speciale și ai furnizorului de gaze naturale.

Exerciţiul a urmărit testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, creșterea gradului de pregătire a personalului, precum şi verificarea modului de cooperare între structurile cu atribuţii în managementul tipurilor de risc.

Le mulțumim tuturor participanților din cadrul instituțiilor implicate și suntem convinși că în cazul unor evenimente reale vor depune aceleași eforturi pentru salvarea vieții și a bunurilor materiale ale cetățenilor.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 

Compartimentul Informare și Relații Publice

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER