19 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ISU GIURGIU: TREI INCENDII, ÎN ULTIMELE ORE, ÎN JUDEȚ

Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local. În ultimele ore, aceștia au intervenit pentru stingerea a trei incendii, în următoarele localități:

Varlaam – a ars o cultură de grâu, pe o suprafață de aproximativ un ha.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Punctului de Lucru Călugăreni și Stației Colibași, cu două autospeciale de stingere. Cel mai probabil, incendiul s-a produs din cauza fumatului în locuri neprotejate corespunzător;

Cartojani – au ars mase plastice și lemnoase, într-o anexă, pe o suprafață de circa 40 mp.

La caz au acționat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Roata de Jos, cu o autospecială de stingere. Cel mai probabil, incendiul s-a produs din cauza unui scurtcircuit;

Mihai Vodă – a ars o cultură de grâu, pe o suprafață de aproximativ 1,5 ha.

La caz au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, cu o autospecială de stingere. Cel mai probabil, incendiul s-a produs din cauza focului în aer liber lăsat nesupravegheat.

Informare preventivă

Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.

Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

Compartimentul Informare și Relații Publice ISU Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER