27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

LA MULŢI ANI, CRUCEA ROŞIE! LA MULŢI ANI, TUTUROR VOLUNTARILOR!

Pentru Crucea Roşie – cea mai activă şi respectată organizaţie, la nivel local, naţional şi internaţional, data de 8 mai este specială: este „ziua de naştere” a prestigioasei organizaţii.

Istoricul Crucii Roşii arată că Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie s-a născut la inițiativa unui om de afaceri elvețian, Henry Dunant (1828-1910), în 1859, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino, bătălie care a făcut 40.000 de victime. La 24 iunie 1859, Henry Dunant venise în nordul Italiei pentru a-l întâlni pe Napoleon al III-lea în interes de afaceri. Impresionat profund de imaginea oribilă de după bătălie, el a adunat oameni din satul învecinat și a petrecut trei zile, fără întrerupere, pentru a îngriji răniții. Vorbele sale ”Siamo tutti fratelli” (Suntem cu toții frați) au deschis inimile voluntarilor, care au îngrijit deopotrivă inamici și compatrioți, conform site-ului www.crucearosie.ro.

În 1862, Henry Dunant scria cartea ”O amintire de la Solferino”, o pledoarie pentru umanitate, în care a atras atenția lumii asupra necesității de a înființa societăți de ajutor și de a promova un acord internațional cu privire la ajutorarea răniților și la persoanele care îi îngrijesc. Datorită acestei cărți, Henry Dunant a reușit să transmită ideile sale în rândul guvernanților europeni și al oamenilor influenți de la acea vreme. Astfel, în 1863, s-a întrunit pentru prima oară o comisie care s-a autointitulat Comitetul Internațional pentru Ajutorarea Răniților și care, în 1876, urma să devină Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Doisprezece șefi de stat au semnat atunci prima Convenție de la Geneva. Tot atunci a fost adoptată și emblema unei cruci roșii pe fundal alb (inversul steagului Elveției, cu cruce albă pe fond roșu), cu scopul de a conferi statut neutru celor care asistau răniții și, astfel, de a asigura protecția acestora pe câmpul de luptă.

După mai bine de 130 de ani de activitate, Crucea Roşie Română are acum 47 de filiale, 1.996 subfiliale si 1.307 comisii.

De Ziua Internationala a Miscarii de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, conducerea Crucii Roşii Române a transmis un mesaj special:

„In fiecare an, la nivel mondial, Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie sprijina peste 160 de milioane de persoane, prin intermediul retelei sale globale de aproximativ 17 milioane de voluntari si 450.000 de angajati.
Cele 190 de Societati Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie existente la nivel mondial, salveaza vietile a milioane de oameni aflati in situatie de conflict, afectati de criza sau de dezastre naturale.La noi in tara, Societatea Nationala de Cruce Rosie, asigura asistenta umanitara pentru 240 000 de persoane , sprijinind astfel comunitatile sa fie mai sigure si mai puternice, prin implementarea a divese programe adaptate nevoilor locale. De la programe sociale, campanii de educatie pentru sanatate si prim ajutor la pregatirea si interventia in situatii de urgenta, Cruce Rosie Româna ofera sprijin umanitar prin devotamentul si implicarea celor 5500 de voluntari ai sai. Acestia lucreaza in toate comunitatile cu responsabilitate si daruire, oferindu-si timpul, energia si devotamentul atât de importante pentru indeplinirea misiunii organizatiei.„Ziua Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii, 8 Mai, este oportunitatea perfecta de recunoastere a contributiei si rezultatelor obtinute de milioanele de voluntari si de angajatii din intreaga lume, care ajuta la indeplinirea obiectivelor umanitare in fiecare zi oriunde in lume” a declarant Ioan Silviu Lefter, Directorul General al Crucii Rosii Române.

In ziua de 8 Mai celebram curajul si rezultatele voluntarilor si angajatilor, ale caror servicii menite sa schimbe mentalitati si sa salveze vieti omenesti asigura mentinerea angajamentului nostru fata de umanitate in fiecare zi. Suntem locali si internationali, independenti si neutri, si suntem peste tot pentru oricine.”

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER