3 decembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

LEGE NOUĂ: DEBRANȘAREA DE LA CET, NUMAI CU ACORDUL PRIMĂRIEI!

Românii care locuiesc într-o „zonă unitară de încălzire” stabilită prin hotărâre de consiliul local vor fi obligați prin lege să folosească exclusiv sistemul centralizat de încălzire, potrivit unui proiect de lege adoptat în Parlament.
Compartimentele de specialitate din cadrul primăriilor vor propune consiliilor locale, în baza unui studiu de fezabilitate, să declare o parte din localitate, sau chiar tot orașul, ca fiind „zonă unitară de încălzire”. Toți locuitorii din acea zonă vor trăi, din acel moment, întrun „areal geografic în interiorul căruia se adoptă o singură soluție tehnică de încălzire”.

Pentru românii aflați în aceste zone speciale stabilite de primării, debranșarea de la instalațiile de încălzire și de apă caldă menajeră va deveni astfel imposibilă. În lege apare doar posibilitatea debranșării / deconectării de la instalaţiile de încălzire şi/sau pentru apă caldă pentru românii care nu se află în zona unitară de încălzire.

 Amenda pentru debranșare de la sistemul centralizat, într-o zonă unitară de încălzire, este de la 5.000 la 10.000 de lei.

Te-ai debranșat, ai scăpat

Legea se află la promulgare la președintele Klaus Iohannis și va intra în vigoare doar după publicarea ei în Monitorul Oficial. Locuitorii care au apucat să treacă pe centrale termice proprii până la intrarea în vigoare a legii nu vor fi obligați să se rebranșeze la rețeaua centralizată de încălzire. Noile locuințe construite în zona unitară de încălzire vor fi conectate obligatoriu la sistemul centralizat și românii care cumpără apartamente nu vor putea să renunțe la această condiție.

Contorul devine obligatoriu

În locuințele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2020 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă, potrivit legii adoptate în Parlament. Nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri se va sancționa cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei.

O clauză de intrare în apartament

Potrivit legii care a trecut de Parlament, în contractul de furnizare a energiei termice trebuie să fie introdusă o clauză care le permite angajaților autorizați să intre în apartament „în vederea restricţionării consumului individual în caz de neplată”. Proiectul reduce TVA-ul pentru energia termică destinată populației, de la 20% la 9%. De asemenea, primăriile primesc dreptul de a suporta costurile de racordare a locuitoruilor la rețeaua de energie termică. Legea mai spune, tot cu titlu de noutate, că sustragerea de energie termică devină „infracțiune de furt” și se pedepsește penal.

Piața imobiliarelor va avea de suferit: prețuri mai mici pentru apartamente

Această reglementare le forțează mâna investitorilor în imobiliare să-și vândă apartamentele din zonele consemnate ca fiind obligatoriu racordate, în mod paușal, la sistemul asigurat de stat. Agenții imobiliari prevăd reticiență din partea cumpărătorilor, deoarece este un drept îngrădit, iar vânzarea acestor locuințe se va face greu, chiar și în blocurile noi și chiar și cu o reducere substanțială a prețului de achiziție.

www.evz.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER