20 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

”MARATONUL DUNĂRII” DE LA PRUNDU – FINAL DE SEZON, ÎNCUNUNAT DE SUCCES

Muzică, voie bună, participare numeroasă, premii atractive, soare mai mult decât generos pentru început de noiembrie, coline abrupte şi câmpuri întinse care au evidenţiat frumuseţile malului din nord al bătrânului fluviului ce ne străbate ţara.

Sunt ingredientele care au contribuit la reuşita Maratonului Dunării de la Prundu, ajuns la a 5-a ediţie, cursă care a încheiat sezonul intern de MTB. Merituosul învingător este Moldansky Gerhard, un bucureştean de 19 ani, pentru care ciclismul reprezintă un fenomen foarte interesant, un hobby şi o meserie, iar MTB-ul o bucurie de a ieşi cu bicicleta prin pădure.

Participanţi cu vârste între 1 şi 73 de ani

De la prunci purtaţi în portbagajul bicicletei de părinţi, la septuagenari pentru care sportul reprezintă un mod de viaţă, cu mic cu mare concurenţii de la Maratonul Dunării au avut de străbătut fie traseul scurt, de 16 Km, destinat copiilor cu vârsta sub 13 ani sau riderilor aflaţi la primele participări în cursele de MTB, fie traseul standard, de 42 de Km. însoţitorii şi începătorii au luat startul la cursa Open, de agrement, care nu a punctat în calendarul federaţiei.

Ioana Diaconu i-a impresionant pe cei prezenţi cum şi-a purtat bebeluşul pe traseu, în portbagajul bicicletei, pentru ca în cele din urmă să termine cursa cu el dormind. ‘I-a plăcut foarte mult şi s-a amuzat. La început s-a uitat şi a strigat ‘Hai, copiii!’. A fost foarte bine că a fost pe plat, iar astăzi a fost şi soţul meu, altfel urcările pe pietriş ar fi fost mai grele. Copiii mei sunt legitimaţi la MTB Academy. Am început şi noi să mergem, iar aceste concursuri sunt pentru noi ca nişte ieşiri asistate şi este grozav. Ai siguranţa că nu rămâi pe coclauri să te mănânce ursul şi e foarte bine’, spune râzând temerara mamă.

Printre concurenţi s-a numărat şi Michel Guillaume, un belgian de 73 de ani, îndrăgostit de ciclism, dar şi de România. Vorbeşte fluent în dulcele nostru grai şi spune că până nu va sosi ultimul, cu mult în urma altora, nu se va lăsa de acest sport. De aceasta dată, a avut ghinion, ‘a spart’ de două ori. ‘Nu am făcut ciclism în tinereţe, ci am fost atlet şi am concurat la maraton. Este altceva dar îmi place mai mult ciclismul, mai ales MTB-ul. Aici în pădure, în natură, este foarte frumos’, se destăinuie longevivul şi curajosul sportiv.
Moldansky Gerhard: ‘Sunt foarte bucuros să închei sezonul cu o victorie’

‘Traseul a fost foarte rapid, destul de plat, cu câteva urcări abrupte şi scurte, iar pentru final de sezon a fost ceea ce trebuie’, caracterizează cum nu se poate mai bine întrecerea Moldansky Gerhard, însuşi câştigătorul Maratonului Dunării. ‘Este un rezultat foarte bun pentru mine, ţinând cont că am trecut la Elite anul acesta’, precizează ciclistul de 19 ani pentru care ciclismul ‘este un fenomen foarte interesant ce nu se poate descrie uşor în cuvinte. Este o bucurie, o descărcare când ieşi cu bicicleta, mai ales la MTB, prin pădure. Este şi un hobby şi o meserie. Reuşesc să-mi fac timp şi pentru şcoală şi pentru câteva ieşiri prin care să mă descarc şi să mă antrenez’.

Clasament General Traseu Standard (42 Km) 
1. Gerhard Moldansky
2. Alexandru – George Stancu
3. Alex Ciocan

Clasament General Traseu Scurt (16 Km) 
1. Luca Bodareu
2. Eduard – Andrei Lupei
3. Ştefan Tănăsie

Rezultate complete pe categorii de vârstă, masculin şi feminin, la secţiunile competitiv şi agrement, traseu scurt si standard, găsiţi pe www.ridersclub.ro.

Etapă în calendarul balcanic sau european

Pentru mica aşezare din Giurgiu, întrecerea este ca un balon de oxigen. ‘Acest maraton al Dunării a devenit o tradiţie, fiind la a 5-a ediţie. Sunt din ce în ce mai mulţi participanţi, atât din ţară, cât şi din străinătate, iar pentru noi este un lucru foarte bun. Prin acest maraton, Prundul se promovează. Eu sper sa devină o etapă internaţională, la fel ca circuitul de motociclete’, afirmă Gigi Cristescu, viceprimar în Prundu, care consideră că relieful din zonă este propice pentru astfel de concursuri.

De aceeaşi părere este şi Răzvan Jugănaru, cel care a înfiinţat prima academie de MTB pentru instruirea copiilor din România. ‘Deja avem foarte mulţi sportivi din Bulgaria, putem lua în considerare să fie o etapă balcanică sau europeană. O luăm pas cu pas, avem nevoie de susţinere iar aici am găsit din toate punctele de vedere şi cred că putem să obţinem din ce în ce mai mult de la acest traseu, de la acest oameni şi de la sport!’, completează multiplul campion naţional de ciclism, co-organizator al evenimentului.

Faptul ca mountain bike-ul românesc a început să crească în ultimii ani o confirmă şi câştigătorul Maratonului Dunării. ‘Sunt din ce în ce mai multe curse şi tot mai mulţi rideri vin în România. Se lansează mulţi ciclişti, mulţi tineri şi eu zic că este un plus pentru ciclismul românesc’, apreciază Moldansky Gerhard.

Raţionamentul organizării Maratonului Dunării de la Prundu îl explică foarte bine Răzvan Jugănaru (MTB Academy): „Iată-ne la cea de-a 5-a ediţie. Din fericire, pentru prima dată avem soare. în general, în noiembrie, era destul de urât. Mi-am dorit să împing cât mai mult sezonul de MTB şi am făcut această cursă în noimbrie, fix înainte de sezonul de ciclocros”.

Co-organizatorul întrecerii consideră că aceste evenimente pentru mase sunt cele mai importante. „Targetul nostru a fost să aducem cât mai mulţi oameni pe bicicletă şi să înţeleagă că mişcarea este un lucru bun. Astfel putem să avem cât mai multă vizibilitate asupra acestui sport şi să-i convingem să-şi aducă copiii, ceea ce s-a şi întâmplat! Aşa putem să avem o bază de selecţie cât mai mare, să-i antrenăm iar pe cei mai buni să-i direcţionăm spre performanţă”, conchide fostul mare ciclist.

Cu gândul la Olimpiada de la Tokyo
Sportivii de performanţă din mountain bike-ul autohton sunt cu gândul la Jocurile Olimpice de peste doi ani, de la Tokyo, acolo unde ţara noastră are şanse să califice din nou un sportiv. „Sunt trei oameni din ţară care strâng puncte, iar Vlad Dascălu poate aduce un rezultat bun, dacă ajunge la Olimpiadă”, crede Moldansky Gerhard, câştigătorul Maratonului Dunării.

Răzvan Jugănaru îi susţine punctul de vedere si confirmă că Vlad Dascălu stă foarte bine în clasamentul UCI. „Este ajutat şi urmat îndeaproape de Lucian Logigan şi Ede Molnar, ceea ce ne bucură foarte tare. Cei trei punctează pentru România, iar cel mai bine clasat va merge la Tokyo. Noi ne dorm şi facem tot posibilul ca să avem un sportiv acolo”, precizează antrenorul federal al FR Ciclism.

Ştefan Găvan

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER