27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

MODIFICĂRILE CODULUI PENAL, IMPUSE DE DECIZIILE CEDO ȘI CCR

Aprig contestate de protestatari, modificările Codului Penal, care au aprins scânteia unui conflict ce seamănă tot mai mult cu o încercare de lovitură de stat, sunt impuse de mai multe decizii ale CEDO, dar și ale Curții Constituționale. Este una din declarațiile făcute de social-democratul Marian Mina, în conferința de presă susținută joi, 2 decembrie.

Marian Mina a venit cu argumente concrete: ”Una din temele modificării Codului penal este cea ce vizează abuzul în serviciu, intens contestată în aceste zile. Ceea ce nu se știe – sau, mai probabil, nu se vrea să se știe – este faptul că există mai multe acte, atât ale Comisiei de la Veneția, cât și ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care se referă exact la acest aspect. Astfel, Comisia de la Veneția consideră că prevederile penale naționale cu privire la abuzul în serviciu, abuzul de putere și alte expresii similare trebuie interpretate în sens restrâns și aplicate la nivel înalt, putând fi invocate în dosar în cazuri foarte grave.

Pe de altă parte, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei îndeamnă majoritățile aflate la putere să se abțină de la a abuza de sistemul de justiție penală pentru persecutarea oponenților politici, invitând organismele legislative ale acestor state să ia în considerare abrogarea sau reformularea dispozițiilor de genul ”abuz în serviciu”.

De asemenea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului reține că dispozițiile de drept penal referitoare la abuzul în serviciu sunt moștenite de la fostul sistem sovietic, nefiind raliate în noul context al economiei de piață.

Nici stabilirea plafonului de 200.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu nu este întâmplătoare, plecându-se de la o serie de decizii ale Curții Constituționale, care spune că în exercitarea competenței de legiferare în materia penală trebuie să se țină seama de faptul că incriminarea unei fapte ca infracțiune trebuie să intervină ca ultim resort în protejarea unei valori sociale.

Stabilirea acestui plafon nu echivalează cu exonerarea de răspundere pentru cei care săvârșesc o astfel de faptă. Răspunderea va exista, dar va fi administrativă și disciplinară, iar prejudiciul va fi recuperat.

Cât despre ideile cum că modificarea Codului penal ar elibera violatorii, criminalii, hoții, evazioniștii sau corupții, toate dovedesc că cei care le susțin nu știu despre ce este vorba, până la urmă, în aceste celebre ordonanțe, ordonanțe în care nu se vorbește nicidecum despre grațiere

Cei care acum sunt în stradă și contestă modificarea Codului penal prin ordonanță de urgență uită, probabil, că nu mai târziu de anul trecut, ministrul tehnocrat al Justiției, Raluca Prună, făcea 151 de modificări ale aceluiași Cod Penal, tot prin ordonanță de urgență. Atunci, nu mai ieșea nimeni în stradă…

Să mai amintim și de multiplele cazuri câștigate la CEDO împotria statului urmând, ca cel al Olguței Vasilescu sau Mircia Gutău? Este vorba despre greșeli sau despre abuzuri?

Revenind la ceea ce se întâmplă acum în România, personal, consider că este vorba despre o lovitură de stat, o încercare de răsturnare a guvernului, un guvern ales legitim, cu peste 3 milioane de voturi, un guvern care își asumă continuarea luptei împotriva corupției, dar o luptă făcută drept, fără abuzuri și o justiție corectă”.

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER