25 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

„NU-ȚI FERI PRIVIREA!” – CAMPANIE NAȚIONALĂ DE INFORMARE CU PRIVIRE LA INFECȚIA HIV

Ziua de 1 Decembrie marchează, în fiecare an, lupta împotriva infecției HIV și solidaritatea cu persoanele afectate de HIV/SIDA din întreaga lume.

În mod tradițional UNOPA realizează, în preajma acestei zile, o campanie națională de informare cu privire la infecția HIV, cu ajutorul organizațiilor membre.

Astfel, în acest an continuam Campania Națională „Nu-ți feri privirea!”, o campanie care urmărește transmiterea mai multor mesaje de actualitate pentru informarea și educarea populației cu privire la infecția HIV și la nevoile celor care sunt infectați cu acest virus:

1. Persoanele care trăiesc cu HIV au nevoie de protecție socială – În anul 2022 Guvernul schimbat criteriile de încadrare în invaliditate pentru persoanele care trăiesc cu HIV, facând ca majoritatea dintre ele să piardă acest drept in anul 2023. Această măsură afectează în primul rând generația de tineri provenită din copiii care au fost infectați cu HIV la naștere în perioada 1988-1991 în sistemul sanitar din România, care nu au avut acces la educație, la formare și nu au acces la un loc de muncă decât foarte greu din cauza temerilor legate de SIDA care încă există în societatea noastră. Cerem Guvernului să revină asupra acestei măsuri.

2. Promovarea testării HIV – disponibilă gratuit în toată țara prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene și/sau spitalelor de boli infecțioase, este o cale importantă de prevenire a noilor cazuri, de acces precoce la tratament și servicii medicale. Testarea HIV se poate face și în laboratoarele de analize private, contra cost, existând totodată și variante de teste pe care oamenii le pot cumpăra și le pot administra singuri, acasă, teste bazate pe salivă sau picătură de sânge.

3. Promovarea căilor de transmitere a HIV și a comportamentelor fără riscuri de infectare – fiecare dintre noi este responsabil pentru propria sănătate și putem să ne protejăm de infecția cu HIV și alte infecții cu transmitere sexuală dacă adoptăm comportamente fără riscuri și folosim prezervativul la fiecare contact sexual cu persoane de a căror stare de sănătate nu suntem 100% siguri.

4. Nedetectabil = Netransmisibil – persoana seropozitivă care are acces la tratament, pe care îl urmează corect și ca urmare virusul devine nedetectabil în sângele său (este sub limita de detecție a aparatelor specializate în acest sens), nu mai transmite virusul altei persoane prin contact sexual. Acest mesaj aduce o schimbare majoră în viața persoanelor care trăiesc cu HIV și este important ca populația să înțeleagă acest aspect, pentru ca atitudinile stigmatizante și discriminatorii să dispară.

5. Accesul la tratament și servicii medicale complexe pentru persoanele care trăiesc cu HIV – este în principal o cale de asigurare a unei calități crescute a vieții pentru cei infectați, dar și o cale majoră de prevenire a noilor infecții, pentru că o persoană bine tratată devine Nedetectabilă (HIV este sub limita de detecție a aparatelor în sângele persoanei) și nu mai transmite infecția. Din păcate anul 2023 a fost un an greu din punct de vedere al asigurării continuității la tratament, din cauza întârzierii repetate a alocării fondurilor pentru tratament.

6. Strategia Națională HIV adoptată de Guvern in anul 2022 trebuie implementată. Cerem Guvernului să aloce fonduri in acest sens la nivelul ministerelor și instituțiilor responsabile pentru ca acțiunile prevăzute in strategie să fie realizate, pentru prevenirea noilor cazuri de infectare și pentru asigurarea unor servicii integrate pentru cei care trăiesc cu HIV.

Campania Națională „Nu-ți feri privirea!” se desfășoară majoritar în mediul online, prin intermediul rețelelor de socializare, unde se vor transmite mesajele campaniei prin intermediul unor videoclipuri și imagini special create. Totodată, campania se desfășoară și offline, în cadrul comunității, cu ajutorul a 10 asociații locale de persoane seropozitive din mai multe județe ale tarii.

“Prin această campanie ne propunem în primul rând ca lumea sa nu uite: să nu uite că HIV există, că există niște căi de transmitere a lui și că noi ca societate trebuie să facem lucrurile necesare pentru a preveni noile cazuri și a-i ajuta pe cei infectați să lupte cu boala.

Din păcate vedem că Guvernul uită că HIV există, întârzie finanțarea prevenirii HIV, reușește cu greu să finanțeze tratamentul pentru cei bolnavi și le taie acestora dreptul la o formă de protecție socială care îi ajuta pe cei vulnerabili să lupte cu boala. Uitarea ne va costa mult, pentru că vom avea multe cazuri noi dacă nu le prevenim, vom avea eșec in tratament dacă nu reușim să îi tratăm bine pe cei bolnavi, vom avea costuri sociale crescute dacă le tăiem celor vulnerabili sprijinul care îi ajuta să lupte mai departe cu virusul” a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Conform datelor de la nivelul Compartimentului de Monitorizare al Infecţiei HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balş, în România trăiau la 30 iunie 2023 un număr de 18.015 persoane infectate cu HIV, iar în primele 6 luni ale anului s-au diagnosticat cu HIV/SIDA un număr de 318 persoane, din care 24% femei si 76% barbati. Dintre noile cazuri, calea de transmitere principală rămâne calea heterosexuală (65,7%), urmată de sexul neprotejat între bărbați care fac sex cu alți bărbați (27,7%) și prin consum de droguri injectabile (5,7%).

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) este singura federaţie neguvernamentală din România formată din 18 organizaţii ale persoanelor afectate de HIV/SIDA, axată pe advocacy pentru promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor infectate şi afectate de HIV/SIDA din România. Din iunie 2000 şi până în prezent, UNOPA a apărat şi promovat drepturile a mii de copii, tineri şi adulţi infectaţi HIV sau bolnavi SIDA, precum şi drepturile familiilor lor.

Asociația ”Viață și Speranță 2003”

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER