Joi după-amiază s-a desfășurat o nouă ședință de lucru a CJSU, în urma căreia a fost emis un comunicat de presă, ce conține situația actualizată din județ, la ora 17, precum și măsurile dispuse în perioada codurilor portocalii meteo și hidrologice:
”1. Informări/ Avertizări:
INHGA a emis Atenționare hidrologică:
– COD GALBEN pentru perioada 21.03.2018, ora 15:00 – 31.03.2018, ora 18:00, pe tot sectorul românesc al Dunării, aval de S.H.E.N. Porțile de Fier, pentru creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.
INHGA a emis Avertizare hidrologică:
– COD PORTOCALIU pentru perioada 22.03.2018, ora 06:00 – 31.03.2018, ora 18:00, pe Dunăre, sector aval Gruia – amonte Giurgiu, pentru creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundație.
ANM a emis Avertizare meteorologică:
– COD PORTOCALIU pentru perioada 22.03.2018, ora 23:00 – 23.03.2018, ora 15:00, pentru ninsoare abundentă, strat de zăpadă consistent, temporar viscol şi vizibilitate scăzută.
- Situaţie operativă şi U.A.T.-uri afectate
Ca urmare a creşterii debitului fluviului Dunărea, în zona dig-mal s-au inundat circa 2400 hectare suprafață fond forestier (zona inundabilă).
În ceea ce privește rețelele electrice, telefonice și de alimentare cu apă nu sunt probleme, situație similară și la nivelul căilor ferate și navigabile (+ construcții portuare). Pe drumurile naționale, județene și comunale se circulă în condiții de iarnă, toate căile de rulare fiind practicabile.
- Situația hidro-meteorologică
În ultimele 24 de ore, pe raza județului Giurgiu, s-au înregistrat precipitații sub formă de zăpadă în următoarele posturi pluviometrice:
Malu Spart pp=3.6 l/mp, sz=8 cm; Poenari pp=2,9 l/mp, sz=7 cm; Grădinari pp=2.9 l/mp, sz=11 cm; Mihăileşti pp=4.5 l/mp; sz=9 cm; Făcău pp=2.4 l/mp, sz=7 cm și stația meteo Giurgiu pp=2.0 l/mp, sz=3 cm. La cantoanele aferente digurilor de la Dunăre precipitaţiile au fost cuprinse între 3 şi 5 l/mp, iar stratul de zăpadă este de 4 cm.
Nu s-au semnalat alte fenomene meteorologice periculoase.
Râurile interioare, care străbat județul Giurgiu, au un regim de curgere normal, nivelurile și debitele situându-se sub cotele de atenție.
Fluviul Dunărea este în creştere în secţiunea port Giurgiu, la ora 08.00 nivelul situându-se peste de atenţie (589 cm cu un debit de 11.540 mc/s, cu 51 cm sub cota de inundaţie şi cu 171 cm sub cota de pericol).
- MĂSURILE LUATE DE CĂTRE TOATE STRUCTURILE IMPLICATE ÎN GESTIONAREA SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ GENERATE DE RISCURILE SPECIFICE
S.G.A. Giurgiu monitorizează în permanenţă evoluţia cotelor şi a debitelor Dunării, având pregătite forţe, mijloace şi materiale, pentru a interveni în orice moment dacă situaţia o va impune.
La nivelul C.J.S.U. Giurgiu, Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă-Prefectul judeţului, doamna Nina Carmen Crişu, a dispus intrarea în dispozitivul de apărare a C.J.S.U. Giurgiu și a C.L.S.U. riverane fluviului Dunărea (Giurgiu, Găujani, Vedea, Malu, Slobozia, Oinacu, Gostinu, Băneasa, Prundu și Greaca) cu respectarea următoarelor măsuri:
-monitorizarea permanentă a fenomenelor vizate;
-verificarea funcţionării fluxului informaţional operativ decizional;
-pregătirea şi angrenarea forţelor şi mijloacelor de intervenţie pentru a participa la acţiunile de limitare şi înlăturare a efectelor eventualelor inundaţii;
-supravegherea digurilor de apărare împotriva inundaţiilor, în special în zonele critice (zonele de traversare a conductelor, zonele în care la viiturile anterioare s-au produs infiltraţii pe sub/prin dig);
-întreruperea alimentării cu energie electrică a obiectivelor aflate în zonele inundabile;
-evacuarea bunurilor şi obiectivelor aflate în administrare şi amplasate în zonele inundabile;
-asigurarea funcţionării la capacitate a amenajărilor de desecare din incintele îndiguite în vederea evitării unor eventuale inundaţii din ape interne către A.N.I.F.-Unitatea de Administrare Giurgiu;
-supravegherea lucrărilor de traversare a digurilor longitudinale de către conductele staţiilor de pompare aflate în administrarea A.N.I.F. Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare – Teleorman – Neajlov – Unitatea de Administrare Giurgiu;
-evacuarea utilajelor, depozitelor de material lemnos şi a altor obiective existente în zona dig-mal.
De asemenea, prin ordin de prefect, s-au constituit două comisii mixte de monitorizare a stării tehnice a digurilor de apărare împotriva inundaţiilor de la Dunăre, formate din reprezentanţi ai S.G.A. Giurgiu, I.S.U. “Vlaşca” Giurgiu, A.N.I.F. Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare – Teleorman – Neajlov – Unitatea de Administrare Giurgiu, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Giurgiu, fiecare comisie având traseul Giurgiu-Greaca, respectiv Giurgiu-Pietroşani.
Având în vedere avertizările meteorologice COD PORTOCALIU pentru ninsoare abundentă, strat de zăpadă consistent, temporar viscol şi vizibilitate scăzută, în cadrul ședinței extraordinare desfășurate ieri, 21.03.2018, la ora 16.00 la sediul prefecturii Giurgiu, C.J.S.U. a hotărât, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, suspendarea cursurilor pentru ziua de vineri în unitățile școlare de pe întreg teritoriul județului Giurgiu.
Măsura are caracter proactiv și preventiv, având ca scop primordial protejarea copiilor de efectele manifestărilor extreme menționate în avertizările A.N.M.”