27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

PARFUM DE TEI ŞI VÂNT DE VARĂ LA TEATRUL „TUDOR VIANU”

În seara de duminică, 11 iunie, Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu îşi încheia deplasările din stagiunea 2016-2017 cu un spectacol nonverbal de muzică şi mişcare scenică stradală în cadrul colaborării cu Teatrul Dramatic „Sava Ognianov” în oraşul Ruse, Bulgaria.

La invitaţia domnului Orlin Dyakov, directorul teatrului bulgar, Teatrul „Tudor Vianu” s-a prezentat în faţa unui public entuziast cu două spectacole de succes: „Blopii” şi „Imagini pe gramofon” – poveşti pentru copii şi tineri de toate vârstele.

Continuând tradiţia de prietenie şi schimburi culturale dintre teatrele „Sava Ognianov” şi „Tudor Vianu”, prezenţa românilor în Piaţa Libertăţii din Ruse era deja un eveniment aşteptat de locuitorii ruseni: de ani buni, în amândouă oraşele dunărene spectacolele se desfăşoară după un program de colaborare de cursă lungă stabilit de conducerile celor două teatre. La conferinţa de presă ţinută la Ruse pe data de 5 s-a vorbit şi despre noul proiect al celor colective artistice de a produce şi prezenta împreună o piesă de teatru cu actori români şi bulgari pe o temă aleasă din patrimoniul cultural comun.

Stârnind aplauze la scenă deschisă, spectacolul „Blopii” este unic în această parte a lumii prin specificul jocului actorilor cu „masca larvară” – un termen ce defineşte o mască – de obicei în întregime albă sau neagră, lipsită la origini de expresie sau ornamente şi care încuraja realizarea, chiar dacă pentru scurtă vreme, a utopicei egalităţi sociale între cei o purtau, permiţându-le acestora să se ascundă în spatele ei fără teama de a fi recunoscuţi.

Ce poate fi o mai sigură măsură a succesului românilor decât „spectacolul” ad-hoc al copiilor din public care au invadat scena după plecarea actorilor, interpretând minute în şir, gălăgioşi şi pasionaţi, cu inocenţa şi îndrăzneala specifică vârstei lor, scenele la care luaseră parte ca spectatori şi care abia se terminaseră!

„Ne bucură faptul că demersul nostru artistic i-a făcut pe vecinii noştri din Ruse să reacţioneze atât de entuziat. Am înţeles în acest fel dorinţa lor de a se apropia de oraşul nostru, iar numărul mare de spectatori care au răsplătit spectacolele noastre cu aplauze ne face să credem că nu doar am bifat o acţiune de imagine.

Suntem siguri că planurile pe care le-am pus la cale cu inimosul director Orlin Dyakov se vor concretiza spre satisfacţia consumatorilor de artă din cele două oraşe, singurii care dau rost activităţii noastre.” – a spus Cosmin Creţu, managerul Teatrului „Tudor Vianu”, la finalul reprezentaţiei din seara de 11 iunie.

Mulţumind gazdelor pentru atenta primire şi minunatului lor public îi aşteptăm împreună cu publicul giurgiuvean la toamnă, între 19-23 octombrie la Giurgiu, la Festivalul Internaţional al Teatrelor Dunărene!

Deocamdată, la Teatrul „Tudor Vianu” au înflorit teii, vine vara!

Giurgiu, 13 iunie 2017

Teatrul „Tudor Vianu” Giurgiu

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER