27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

PESTA PORCINĂ, SCĂPATĂ DE SUB CONTROL ÎN JUDEȚ. MINISTRUL AGRICULTURII – DESCINDERE DE URGENȚĂ ÎN GIURGIU

Autoritățile județene scapă de sub control extinderea virusului pestei porcine, astfel că noi și noi focare sunt raporate în județ. Cele mai recente suspiciuni au apărut în gospodării din Budeni și Comana.

Alertat de ritmul răspândirii virusului, dar și de neputințăa autorităților județene de a ține sub control această problemă, extrem de gravă, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a venit, de urgență, la Giurgiu, unde a avut o întâlnire – duminică la prânz – cu toți factorii de răspundere din județ.

Se pare că, total nemulțumit de felul în care acționează autoritățile din județ, ministrul Daea a ”amenințat” că, dacă Prefectura și DSV nu sunt în stare să își facă treaba, se va apela la sprijinul Armatei, pentru a ține sub control răsăpândirea pestei porcine în județul Giurgiu.

De altfel, nici nu e de mirare că s-a ajuns în această situație, în condițiile în care ”celebrele” filtre de dezinsecție sunt absolut inutile, acele ”covoare” ce ar trebui îmbibate cu soluție dezinfectantă fiind, în cea mai mare parte a timpului, perfect… uscate!

Cu o zi înaintea acestei vizite intempestive, DSVSA Giurgiu anunța:

”În prezent la nivelul judeţului Giurgiu sunt înregistrate 6 focare de pestă porcină africană:

  • 4 în localitatea Brăniştari, comuna Călugareni, judeţ Giurgiu (3 focare în exploataţii nonprofesionale şi un caz la mistreţ)
  • 2 în localitatea Mihai Bravu, judeţ Giurgiu (focare în exploataţii nonprofesionale) unde au fost ucişi 22 de porci

Alte suspiciuni cu probe în lucru la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti: Mihai Bravu (o exploataţie nonprofesională) şi Budeni (o exploataţie nonprofesională).

Toate animalele suspecte trebuie ucise şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.”

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER