În perioada 16 aprilie – 30 mai se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul comercial şi recreativ sau sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în fluviul Dunărea, în apele care constituie frontieră de stat cu Republica Bulgaria, pe o durată de 45 de zile.
”Având în vedere numărul mare de persoane care practică activităţi de pescuit în fluviul Dunărea, în zona de competenţă a ITPF Giurgiu, vă informăm faptul că în perioada 16 aprilie – 30 mai inclusiv, se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul comercial şi recreativ sau sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în fluviul Dunărea, în apele care constituie frontieră de stat cu Republica Bulgaria, pe o durată de 45 de zile.
Pescuitul recreativ sau sportiv efectuat cu undiţa sau lanseta în scop de agrement sau performanţă este o activitate individuală şi necomercială, iar practicarea acestei activităţi se face în baza deţinerii permisului de pescuit nominal eliberat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, valabil pentru anul în curs.
Totodată, aducem la cunoştinţă persoanelor interesate faptul că activităţile desfăşurate în zona de frontieră sunt supuse controlului Poliţiei de Frontieră Române”, anunță reprezentanții ITPF Giurgiu, într-un comunicat de presă.
Conform prevederilor legale în vigoare, pescuitul recreativ sau sportiv în fluviul Dunărea se efectuează în condiţiile legii, în locurile şi sectoarele stabilite de autorităţile competente, cu avizul şefului serviciului teritorial al poliţiei de frontieră, iar lipsa avizului constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 1.000 de lei.
”Din acest an avizul se poate solicita şi online, iar termenul de acordare a avizelor este de 30 de zile. Termenul de valabilitate al avizului este de un an. De asemenea, pescuitul recreativ sportiv efectuat fără permis constituie contravenţie şi se sancţionează, cu amendă de la 300 lei la 600 lei şi confiscarea peştelui, icrelor şi altor vieţuitoare acvatice, în baza prevederilor art. 58 lit. a) din OUG nr. 23/2008, modificată şi republicată”, a declarat pentru AGERPRES reprezentanta ITPF Giurgiu, Nicoleta Bădiţă.
Potrivit ITPF Giurgiu, 10.336 de avize pentru desfăşurarea activităţii de pescuit recreativ şi sportiv au fost emise de la începutul anului în judeţ.
www.agerpres.ro