27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

PRIMA ZI DE ”MĂCEL” LA BRĂNIȘTARI

După ce a fost confirmat și un al treilea focar de pestă porcină în gospodăriile din Brăniștari, autoritățile au dat ordinul de care se temeau toți sătenii: omorârea tuturor porcilor din localitate.

Potrivit datelor deținute de autorități, ar fi vorba despre circa 150 de porci, însă este posibil ca numărul să fie mai mic, în condițiile în care, de la depistarea primului caz de pestă, o parte din localnici au decis să taie animalele, pentru a nu le pierde.

În prima zi a acțiunii, la Brăniștari au fost omorâți 43 de porci, din 5 gospodării, activitatea urmând a fi finalizată miercuri.

Reprezentanții DSV dau asigurări că toţi proprietarii porcilor ucişi vor primi despăgubiri în funcţie de greutatea animalelor, iar Primăria Călugăreni a pus la dispoziţie un excavator pentru săparea gropilor în care sunt îngropaţi porcii ucişi.

În paralel, se menţin filtrele de protecţie, dezinfecţie şi supraveghere, iar DSV a trimis noi probe la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală de la Bucureşti din porul mistreţ găsit mort luni seară, pe DN 5, la Bibița.

Pe lângă cele trei focare de pestă porcină depistate în gospodării, tot în zona Călugăreni a mai fost depistat un al patrulea caz de pestă, la un porc mistreț, pe fondul de vânătoare Singureni Luncă, acesta fiind, de fapt, cel de-al doilea caz semnalat, în ordine cronologică, în județul Giurgiu.

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER