Conducerea SC Apa Service SA Giurgiu a susținut miercuri 17 mai, prima conferință de presă din acest an.
Temele abordate de directorul general, Alexandru George Popescu, dir. adj., Violeta Năiță și șef Centru Zonă Rurală, Bogdan Băcanu au vizat problemele cu care se confruntă societatea, soluțiile întreprinse, proiectele aflate în derulare cât și stadiul acestora.
Conducerea societății a relevat faptul că cele mai mari probleme în ceea ce privește furnizarea apei potabile, la acest moment se regăsesc în orașul Mihăilești, unde apa distribuită către populație are o presiune scăzută.
Principalele cauze ale acestei carențe fiind lipsa apei din pânza freatică și creșterea concentrației de amoniu și a nitriților din apă.
Ca soluție, compania de apă face eforturi pentru a da în execuție extinderea stației de tratare, cu încă o treaptă, ceea ce ar permite exploatarea concomitentă a încă unui foraj, investiție estimată la 100.000 euro.
Reprezentanții societății precizau că probleme similare se înregistrează și la Bolintin Vale, unde două foraje au rămas fără apă, cu diferența că, aici, apa se furnizează încă în condiții normale.
Nivelul apei în pânza freatică este scăzut și în localitatea Malu, cea care deservește localitatea Vedea, unde în comparație cu ultimii 5-6 ani, nitrații sunt prezenți în apă, iar din punct de vedere tehnic, cele două bazine de stocare cedează periodic, iar avariile din cele două localități sunt aproape zilnice.
Ca soluție, Primăria Malu a accesat un proiect prin programul „Anghel Saligny”, care prevede o stație de tratare, reabilitarea bazinelor plus construcția unuia nou și rețea nouă de apă.
În comuna Gogoșari, problemele datează de câțiva ani, apa fiind furnizată cu program.
În ceea ce privește situația financiară, Apa Service Giurgiu întâmpină mari dificultăți, principalele cauze fiind creșterea uriașă a costului energiei electrice (de la 350.000 lei/lună la 1,6 mil lei/lună), majorarea salariului minim pe economie și cheltuielile materiale.
Pentru a ieși din colapsul financiar, singura soluție este majorarea tarifului la apă și canalizare, creșterea estimată de conducerea societății fiind de 50% sau chiar mai mult, față de tariful actual.
Referitor la proiecte, în prezent se află în derulare proiectul în valoare de 375 mil. Euro, care prevede rețele de apă și canalizare pentru 19 UAT-uri din județul Giurgiu și proiectul de montare a 14.500 de contoare inteligente în municipiul Giurgiu.
La finalul conferinței directorul general Alexandru Popescu a făcut apel la giurgiuveni să protejeze sistemul de canalizare, de unde lucrătorii societății extrag zilnic cantități uriașe de deșeuri, în special șervețele umede, costurile acestor intervenții fiind de 1.000 lei/oră.
www.jurnalgiurgiuvean.ro
Video aici: https://www.facebook.com/apagiurgiu/videos/3793675480860006