16 aprilie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

PROPUNERE LIBERALĂ: FOND PENTRU SPRIJINIREA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI

Patru deputate PNL propun înființarea unui fond specific pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități, prin direcționarea corectă a unor sume deja încasate la bugetul de stat

Înființarea unui fond specific pentru integrarea profesională a persoanelor cu dizabilități, face obiectul unui proiect legislativ ce va fi inițiat de Violeta Alexandru, Maria Gabriela Horga, Mara Calista și Angelica Fădor.

“Din sumele obligatoriu a fi plătite statului de către angajatorii cu mai mult de 50 de angajați (care nu au angajat 4% persoane cu dizabilități din număr total angajați) aș vrea să se constituie un fond distinct în cadrul Bugetului din care să se acopere cheltuielile necesare derulării unor programe de sprijin adaptat pentru integrarea persoanelor cu dizabilități în piața muncii. Obligația există și acum (este din 2006 în cadrul legal), oricum angajatorii plătesc acești bani (toți sau jumătate din suma rezultată, cu restul achiziționând produse de la unități protejate autorizate; cert este că o sumă de bani ajunge la stat din neacoperirea procentului de 4% persoane de dizabilități angajate). Să o spunem cât mai clar, din acești bani încasați la buget astăzi se acoperă diverse cheltuieli ale statului.” a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

”Nu introducem taxe noi pentru firme iar proiectul nu presupune cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat. Aceste sume sunt plătite și în prezent, pe baza legii 448/2006. Însă, angajatorii, inclusiv angajatorul instituție publică, virează sumele la bugetul de stat și nu, cum ar fi normal, într-un fond specific sau evidențiate separat în bugetul asigurărilor de șomaj, pentru a fi utilizate destinat pentru implementarea unor programe specifice pentru persoanele cu dizabilități. Practic, statul folosește aceste sume pentru alte destinații decât cele avute în vedere prin legea 448/2006. Vrem ca sumele colectate să fie utilizate în folosul persoanelor cu dizabilități, nicidecum pentru încasarea unor venituri suplimentare la bugetul de stat ”, a explicat deputatul PNL Gabriela Horga.

Fondul va fi gestionat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

“Este un principiu absolut corect ca atunci când legiutorul a stabilit anumite obligații de plată ca urmare a neangajării persoanelor cu dizabilități, deci o obligație specifică, nu generală cum este, de exemplu, plata TVA, aceste sume să fie folosite în folosul celor pentru care a fost introdusă. Altfel, este doar o obligație suplimentară și nu își atinge scopul.
Se pot propune, astfel, programe de integrare profesională a persoanelor cu dizabilități dar și proiecte de stimulare a mediului de afaceri în vederea angajării acestora.” a precizat Gabriela Horga.

Organizațiile guvernamentale cu care cele patru deputate s-au consultat în această perioadă susțin de multă vreme un astfel de proiect.
Persoanele cu dizabilități din România au o rată de ocuparei mult sub media celorlalte țări ale Uniunii Europene. Cea mai mare parte a persoanelor cu dizabilități neocupate de 20-64 de ani este inactivă economic.

“Avem oportunitatea, prin utilizarea corectă a acestor sume, de transformare a persoanelor asistate în persoane asistate doar pasiv și de dezinstituționalizare a lor. Pe lângă inserția pe piața muncii, în urma căreia persoana cu dizabilități devine contribuabil, cel mai important este că îi va crește nivelul de trai și satisfacția personală. Subliniez, nu introducem taxe noi pentru firme iar proiectul nu presupune cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat”, a scris deputatul PNL Gabriela Horga într-un mesaj pe Facebook.

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER