27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

PROTEST LA APIA GIURGIU. MOTIVUL: LEGEA SALARIZĂRII

Angajaţii din centrele locale şi judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură – APIA – au protestat miercuri în mai multe judeţe ale ţării. Şi angajaţii de la APIA Giurgiu s-au alăturat acestor proteste, acţiunea lor durând până la ora 14.

Sindicaliştii îşi explică nemulţumirile într-un comunicat de presă:

„Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) este instituția publică care a atras cele mai mare sume de bani din fondurile UE pentru susținerea agriculturii românești, respectiv peste 20 de miliarde de euro începănd cu 2007 pentru schemele și măsurile de sprijin gestionate de Agenție din fonduri UE și din bugetul național, având în cei 10 ani de activitate o rată medie anuală a absorbției de peste 96%.

Realizările de anul acesta ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se datorează în principal activității APIA. Această performanță, recunoscută public, este realizată cu multe sacrificii (în principal prin ore suplimentare neplătite), de către funcționarii dedicați și corect motivați. Având în vedere importanța deosebită pe care o are absorbția fondurilor UE, într-o proporție cât mai mare, este necesară stimularea financiară a personalului care gestionează aceste fonduri. Orice scădere a salariilor va conduce automat la demotivare, cu toate consecințele negative care se pot întrevede de aici.

Senatul a respins amendamentele propuse (amendamente susținute și de Comisia pentru agricultură din Senat). La Camera Deputaților, dezbaterile se desfășoară cu mare viteză, iar comisiilor de specialitate nu le mai sunt cerute avizele.

În contextul în care prevederile proiectului Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice îi dezavantajează pe funcționarii publici din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), Federația Națională a Sindicatelor APIA este în proces de consultare a membrilor privind declanșarea conflictului social.

Precizăm că prin această lege, în forma actuală, se încalcă inclusiv recomandările europene în materie de salarizare a personalului care gestionează fonduri europene.

 Biroul Executiv al FNS APIA”

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER