28 noiembrie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

RECUNOAȘTERE NAȚIONALĂ PENTRU COLECȚIA ”BIBLIOTECA GIURGIUVEANĂ”

În perioada 10-14 mai 2023, Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu a participat la Conferința Națională a ANBPR – BiblioNEXT, cu tema „Biblioteca publică – sursă de promovare și păstrare a memoriei locale”. Evenimentul a fost organizat la Craiova, de către Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj și ANBPR – Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România.

În deschiderea conferinței,  ce a avut loc la Muzeul de Artă – Centrul „Constantin Brâncuși”, au rostit alocuțiuni: Adrian Cioroianu – Director Biblioteca Națională a României, Lucian Dindirică – manager Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj, Cosmin Vasile – Președinte Consiliul Județean Dolj, Dan Diaconu – Prefect Județul Dolj, Maria-Cristina Firu – Prim-vicepreședinte ANBPR.

Dintre cei 23 manageri de biblioteci din ţară prezenţi la eveniment, 6 au avut prezentări de specialitate. În acest context, Daniela Bardan, manager al Bibliotecii Judeţene „I.A. Bassarabescu” Giurgiu,  a prezentat lucrarea intitulată „Biblioteca publică – sursă de promovare și păstrare a memoriei locale – Colecția Biblioteca Giurgiuveană”.

Colecția Biblioteca Giurgiuveană este un produs editorial devenit simbol al bibliotecii, dar și al județului Giurgiu, atât pe plan cultural, cât și educativ, prin maniera elegantă de a îmbina tradiția cu inovația.

Dacă iniţial Colecţia a pus accentul pe „Scrieri din trecut”, autorii fiind născuţi în Giurgiu (Dimitrie Karnabatt, I.A. Alexandrescu, Bucuţa, Nichifor Crainic), în momentul de față colecţia vizează şi stimularea creației originale și afirmarea unor nume noi în sfera preocupărilor literare, prin publicarea unor cărţi inedite ale unor scriitori giurgiuveni de secol XXI.

Este, totodată, o poartă de comunicare, de continuă dezvoltare și progres notabil pentru tot ceea ce presupune munca de bibliotecar.

Colecţia Biblioteca Giurgiuveană, care sărbătoreşte anul acesta 10 ani de apariţie neîntreruptă, a ajuns la 108 volume – un rezultat spectaculos (în aceste vremuri, financiar vorbind, rareori favorabile culturii),  posibil prin implicarea autorităților locale și prin parteneriate care au permis publicarea volumelor editate până acum în colecție: Consiliul Judeţean Giurgiu, Consiliul Local al Municipiului Giurgiu, consiliile locale ale comunelor Bulbucata şi Vărăşti, Direcția Județeană pentru Cultură Giurgiu, Asociația Inner Wheel Danubius Giurgiu.

Colecţia Biblioteca Giurgiuveană se regăseşte astăzi în rafturile de carte deschise la Roma, în Italia, în anul 2019, la Atena, în Grecia, în anul 2022, în biblioteci publice din România, dar este promovată şi în enciclopedia virtuală Wikipedia. Astfel, Elena Damian, bibliotecar, a prezentat implicarea Bibliotecii giurgiuvene în proiectul derulat în parteneriat cu WMROMD (Wikimedians of Romania and Moldova), prin editarea de articole pe Wikipedia  şi a fost apreciat aportul bibliotecarilor în cele două campanii organizate anul acesta: Campania 1lib1ref din luna februarie și „Cartea și cititorul ei” din luna aprilie, ambele desfășurate la nivel internațional, cu mențiunea că, la campania de editare a articolelor despre cărți, biblioteca a avut și rol de organizator,  alături de Delia Pantea de la Biblioteca Județeană din Bihor.

Tablourile artistului plastic giurgiuvean Petra Șerbănescu Tănase, care ilustrează volumul de poezii româno-bulgar „Poeme la Balcic” (autoare Dunia Pălăngeanu), au fost expuse pe șevalete în grădina Bibliotecii Județene „Alexandru şi Aristia Aman” Dolj, alcătuind un minunat decor. În sala de conferinţe a fost prezentată expoziția completă a celor 108 volume din Colecţie, iar la final, prezentarea s-a încheiat cu imnul drag al bibliotecii, pe muzica neuitatului compozitor giurgiuvean Dumitru Lupu, făcând din  Biblioteca Judeţeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu un punct de interes pe harta ANBPR!

 

Biblioteca Județeană ”I.A. Bassarabescu”

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER