19 iunie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

REGULI NOI PENTRU CUMPĂRĂTORII MAŞINILOR SECOND HAND

Cumpărarea mașinilor la mâna a doua: Dacă noul proprietar nu va anunța tranzacția, va risca o amendă drastică
În cazurile în care se schimbă proprietarul unei mașini, Codul rutier va stabili că va exista o perioadă fixă în care noul proprietar să fie obligat să notifice autorităților tranzacția. În caz contrar, înmatricularea automobilului va fi suspendată automat, iar cel care va circula cu acesta va risca o amendă de până la 2.900 de lei. Măsura este prevăzută într-un proiect de act normativ inițiat recent de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Circularea pe drumurile publice cu mașinile a căror înmatriculare a fost suspendată va fi interzisă și va putea fi sancționată cu amenzi drastice, se arată într-un Proiect de ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Documentul a fost lansat vineri în dezbatere publică, pe site-ul MAI, și, pentru a se aplica din 20 mai 2018, are nevoie doar de aprobarea Executivului.

„Este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor neasigurate pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, a celor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării, precum și a vehiculelor înregistrate al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat”, prevede propunerea legislativă. Practic, în prezent, Codul rutier nu reglementează suspendarea înmatriculării.

Suspendarea înmatriculării unui automobil va interveni, în principal, atunci când, în urma achiziționării unei mașini, noul proprietar nu anunță autoritățile despre tranzacție. Concret, noul deținător va trebui să anunțe tranzacția printr-o solicitare de transmitere în evidențele oficiale a dreptului de proprietate asupra automobilului în maximum 90 de zile de la cumpărare.

„În situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin (4) (90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului – n. red.), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietare. În cazul în care până la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul (…) curge de la data primei transmiteri a dreptului de proprietate”, este explicat în proiectul de OG.

În același timp, Codul rutier va avea și sancțiuni pentru persoanele care circulă cu automobile a căror înmatriculare a fost suspendată. Mai precis, șoferii vor risca între nouă și 20 de puncte-amendă, adică, în prezent, o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Totodată, polițiștii rutieri vor reține certificatul de înmatriculare al vehiculului și vor elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, plus că vor retrage și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Măsura pregătită de MAI are în vedere situațiile în care noii proprietari evită să anunțe schimbarea deținătorului mașinii pentru a evita plata unor taxe și, implicit, amenzile ce se acordă pentru neachitarea lor. De exemplu, asemenea situații au fost raportate de cititorii AvocatNet.ro, de-a lungul anilor, în cazul tranzacțiilor cu mașini la mâna a doua.

„Astfel, reglementările în vigoare instituie în sarcina noului proprietar obligația de a întreprinde demersurile necesare pentru transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în evidențele autorităților abilitate (să înmatriculeze autovehicule). Cu toate acestea, sunt și situații în care noii proprietari de vehicule rămân în pasivitate. Motivele țin de indiferență sau, mai grav, de încercarea de a evita răspunderea juridică (în situația săvârșirii unor abateri de la normele privind circulația pe drumurile publice) sau chiar plata unor taxe”, este lămurit în nota de fundamentare a proiectului de OG.

Mai precis, reprezentanții MAI indică măsurile luate în ultimii ani pentru combaterea acestei practici, dintre care cea mai recentă a fost operată în 2016, însă subliniază că este nevoie și de o sancționare adecvată a celor ce nu respectă obligația raportării schimbării de proprietar.

„Astfel, introducerea instituției juridice a suspendării înmatriculării, ca măsură de retragere provizorie a dreptului de utilizare a unui vehicul pe drumul public, care să intervină de drept în anumite condiții stricte prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, ar trebui să contribuie la crearea unui instrument complet de control și la normalizarea unei situații care afectează interesele private ale persoanelor, dar și interesul public”, mai este punctat în documentul indicat.

av. Marius Coltuc

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER