Jandarmii giurgiuveni sărbătoresc sâmbătă, 01 septembrie a.c., Ziua Jandarmeriei Rurale. În urmă cu 125 ani necesitatea existenţei unei instituţii care să asigure ordinea publică şi respectarea legilor în mediul rural a determinat iniţierea unor demersuri pentru elaborarea legii de organizare a Jandarmeriei la nivel naţional.
În prezent, la nivelul județului Giurgiu, Jandarmeria are subunități în localitățile Bolintin Vale, Singureni, Roata de Jos, Mihăilești și Clejani și execută zilnic misiuni în comunele menționate, în cele două oraşe din nordul judeţului şi în localităţile arondate acestora.
Meritul pentru deplina clarificare a rolului, locului, organizării Jandarmeriei Rurale îi revine guvernului condus de Lascăr Catargiu, care a elaborat Legea pentru organizarea Jandarmeriei Rurale. Aceasta a fost promulgată prin Decret regal şi a intrat în vigoare la 1 septembrie 1893. Legea Jandarmeriei Rurale prevedea instituirea unui corp de pază şi ordine cu caracter militarizat în toate localităţile rurale din ţară.
Într-un interval scurt de timp, înfiinţarea Jandarmeriei Rurale s-a dovedit a fi benefică pentru securitatea statului. Caracterul militar i-a oferit o unanimă recunoaştere, iar prin integritate, cinste și omenie, jandarmul a devenit unul dintre cei mai respectaţi membri ai comunităţii, alături de preot, învăţător şi primar.
De la înfiinţare, instituţia Jandarmeriei Rurale a cunoscut transformări şi evoluţii, dar, în esenţă, a răspuns necesităţilor societăţii de a avea o forţă de poliţie în mediul rural.
Până în anul 1998 ziua de 1 septembrie marca şi Ziua Jandarmeriei Române. Odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei, Ziua Armei se sărbătoreşte pe 3 aprilie, fiind momentul care marchează promulgarea primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul României „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi” (anul 1850).
Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul IJJ Giurgiu