27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ȘASE DECENII DE MUZICĂ ȘI ARTE PLASTICE LA ”VICTOR KARPIS”

Sute de interpreţi, dirijori, arhitecţi, graficieni care s-au format în ultimele decenii la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice „Victor Karpis” din Giurgiu au fost prezenţi vineri la Ateneul „Nicolae Bălănescu” din municipiu pentru a marca împlinirea a 60 de ani de la înfiinţarea şcolii.

„Suntem onoraţi de prezenţa dumneavoastră la ceas aniversar, împlinirea a 60 de ani de la înfiinţarea şcolii într-un an care corespunde cu sărbătoarea Centenarului Marii Uniri.

Şcoala de Muzică şi Arte Plastice ‘Victor Karpis’ reprezintă un motiv de mândrie pentru orice giurgiuvean deoarece performanţele artistice excepţionale ale generaţiilor de elevi şi ale cadrelor didactice care au predat la această şcoală de-a lungul timpului au dus faima noastră în toate colţurile lumii.

Acum, la ceas aniversar, se cuvine să aducem un omagiu profesorului Victor Karpis, figură proeminentă a componisticii şi artei vizuale al cărui nume este purtat cu cinste de acest lăcaş care formează tineri atât în muzică cât şi în artele plastice”, a declarat directorul Şcolii de Muzică şi Arte Plastice „Victor Karpis”, Mariana Iliescu.

La eveniment a participat şi consilierul în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale Crinela Gorgăneanu, care a urmat această şcoală.

„Sunt deosebit de onorată să mă aflu în faţa dumneavoastră alături de foştii mei colegi pentru că un aşa eveniment nu se ratează. Sunt momente cu totul şi cu totul speciale pentru oraşul în care m-am născut. De aici am plecat şi aici m-am format, sunt recunoscătoare tuturor profesorilor pe care i-am avut, mulţumesc că acest oraş şi această şcoală m-au învăţat ceea ce trebuie şi voi susţine şi eu această şcoală atât cât se poate”, a declarat Crinela Gorgăneanu.

Primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, a afirmat că se simte onorat ca în anul Centenarului Marii Uniri să participe la un alt moment aniversar atât de important pentru scena culturală a oraşului, dar şi internaţională, pentru că instituţia de învăţământ a dat oameni valoroşi care sunt prezenţi pe scenele sau în atelierele din întreaga lume.

„Suntem la un moment aniversar într-un an de Centenar al Marii Uniri şi discutăm despre cultură, despre artă, despre tineri frumoşi care au păşit şi păşesc pe acest drum, îşi caută vocaţia în viaţă, iar de pregătirea acestor copii se ocupă oameni cu mult suflet”, a declarat Nicolae Barbu.

La rândul său, directorul Muzeului Judeţean „Teohari Antonescu”, Ionel Muscalu, a subliniat că astfel de momente sunt unice şi irepetabile.

„În cei 60 de ani de activitate şcoala a dat foarte mulţi ambasadori ai culturii, ai oraşului şi ai ţării. Sunt oameni reprezentativi în diverse orchestre naţionale, internaţionale, sunt pictori recunoscuţi la nivel naţional şi mondial, sunt arhitecţi care au trecut pe la această şcoală. Iată că această instituţie de pictură şi arte plastice are rădăcini adânci în acest oraş dar are şi ramuri verzi care se îndreaptă spre cerul ţării şi al întregii lumi”, a declarat Ionel Muscalu.

Cu ocazia evenimentului aniversar, cadre didactice şi absolvenţi ai acestei şcoli care acum lucrează în România, Olanda, Danemarca, Australia, SUA, Franţa, Austria, Italia, Germania sau Japonia au asistat la un concert susţinut de actualii elevi ai Şcolii de Muzică şi Arte Plastice „Victor Karpis”.

În sală s-au mai aflat artişti plastici cu numeroase expoziţii în ţară şi în străinătate şi profesorii îndrumători din cadrul şcolii Elena Cioclu şi Petra Şerbănescu, foşti directori ai şcolii şi unii dintre primii elevi ai şcolii, care şi-au amintit cu emoţie cum au păşit pentru prima dată pe treptele cunoaşterii în această instituţie.

Victor Karpis s-a născut la 24 octombrie 1905 la Vaslui, a urmat Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti şi s-a stabilit definitiv în oraşul Giurgiu din anul 1929, impunându-se ca o figură reprezentativă a vieţii culturale giurgiuvene. Sub bagheta sa timp de 41 de ani s-au perindat generaţii de elevi corişti şi instrumentişti, motiv pentru care Şcoala de Muzică şi Arte Plastice din Giurgiu înfiinţată, în anul 1958, îi poartă numele.

www.agerpres.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER