21 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

SPRE CE LUCRĂRI VOR „MERGE” BANII ALOCAŢI JUDEŢULUI GIURGIU PRIN PNDL2?

„Organizația județeană a PSD Giurgiu informează că suma totală a finanțării obiectivelor și proiectelor aprobate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 (PNDL 2), în județul Giurgiu se ridică la 783 milioane de lei.

Sute de mii de locuitori ai județului nostru vor beneficia de condiții mai bune de educație și de viață cotidiană, o dată cu finalizarea lucrărilor, urmare a faptului că banii alocați vizează cu prioritate rezolvarea nevoile comunităților  privind construcția-modernizarea de creșe, grădinițe și școli,  alimentarea cu apă,  rețeaua de canalizare, construcția, amenajarea ori modernizarea drumurilor.

Practic, în județul Giurgiu, suma disponibilă pentru construirea ori modernizarea creșelor, grădinițelor și școlilor, este de 105.704.268,86 lei.

Pentru extinderea rețelelor de canalizare și introducerea apei curente s-au alocat 48.449.446,26 de lei.

În ceea ce privește reabilitarea sau amenajarea drumurilor resursa financiară pentru următorii trei ani – până  în 2020 – este de 509.253.065,31 lei.

Alături de aceste investiții se regăsesc și cele de reabilitare a dispensarelor, a primăriilor,  podurilor și podețelor, a rețelelor de iluminat public.

Din acest moment revine primarilor fiecărei localități responsabilitatea de a întocmi ori completa documentația legală necesară fiecărui proiect, pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei.

Lista completă a obiectivelor și proiectelor PNDL 2, pentru localitate și județ este disponibilă aici: http://www.mdrap.ro/lucrari-publice/pndl/-8564

La nivel național, PNDL 2 înseamă un efort de 30  de miliarde lei, angajat până în 2020.

Au fost depuse peste 13.000 de proiecte cu o valoare totală de peste 67 miliarde lei, mai mult decât dublu decât suma de 30 miliarde lei alocată prin lege pentru perioada 2017-2020. Au fost selectate științific, pe baza unor criterii obiective, peste 6.851 de proiecte cu valoare totală de 29,9 miliarde lei. Proiectele au fost depuse de autoritățile locale în funcție de necesitățile reale ale comunităților.

Astfel, la nivel național, a rezultat următoarea repartizare a fondurilor:

– 9 miliarde lei pentru rețele de alimentare cu apă și canalizare

– 16 miliarde lei pentru drumuri și poduri (județene, comunale sau    orășenești)

– 4 miliarde lei pentru unități de învățământ (creșe, grădinițe, școli, colegii)

– 1 miliard lei pentru unități medicale.

Pentru prima dată  fondurile de dezvoltare sunt distribuite pe baza unei formule matematice echilibrate, nepartizane politic, care a luat în calcul, în primă etapă, alocarea fondurilor pe județe și apoi repartizarea  în interiorul județelor.

În formula alocării fondurilor pe județe sunt patru indicatori luați în calcul: numărul de localități din județ, populația județului, suprafața județului și impozitul pe venit încasat pe județ. Ca urmare , indiferent de culoarea politică a președinților de consilii județene sau de bazinul electoral, județele au primit bani după criterii obiective raportate la cei patru indicatori privind structura demografică și administrativă și capacitatea financiară a acestora.

Astfel, în PNDL II, raportul dintre județul care primește cei mai mulți bani și județul care primește cel mai puțin este de 2,4, realitate care demostrează asigurarea  unei finanțări echilibrate la nivelul întregii țări, în beneficiul tutoror cetățenilor.

 

BIROUL DE PRESĂ”

 

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER