27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

TREI ACCIDENTE DE MUNCĂ (MINORE) ŞI MULTE SANCŢIUNI – BILANŢUL ACTIVITĂŢII ITM ÎN MARTIE

La sfârşitul lunii aprilie, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă a realizat sinteza activităţii instituţiei în luna precedentă. Iată care sunt acţiunile inspectorilor de muncă şi rezultatele acestora:

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă

În luna martie 2017 au fost efectuate 91 acţiuni de control la un număr de 91 agenţi economici.

Au fost aplicate pe parcursul lunii martie 2017 un număr de 135 sancţiuni contravenţionale, din care 3 amenzi în valoare de 13.000 lei şi un număr de 132 avertismente, numărul angajatorilor sancţionaţi fiind de 65.

  • Analiza accidentelor de muncă

În luna martie 2017 a fost comunicate un număr de 3 evenimente la ITM Giurgiu de către angajatori dupa cum urmeaza:

  • In timp ce se spala pe maini cu o solutie pe baza de clor,lucratorul M.V.s-a stropit din gresealain zona ochilor cu aceasta solutie.A fost transportat la Spitalul Judetean Giurgiu unde s-a acordat primul ajutor.Incidentul nu a avut urmari de natura sa pericliteze viata sau integritatea corporala a lucratorului.
  • Accident de munca,produs in timpul executarii sarcinilor de serviciu de catre salariata I.S. care s-a taiat la deget in momentul in care folosea feliatorul de mezeluri.
  • Salariatul M.F.,care se afla in curtea atelierului din Comana,i s-a facut rau,a lesinat si a cazut.Acesta a fost transportat de urgenta la Spitalul Judetean Giurgiu pentru investigatii si in urma consultarilor medicul a hotarat ca nu este cazul de internare.

 

În domeniul relaţiilor de muncă

În luna martie 2017, Compartimentul Control Relaţii de Muncă  a efectuat un număr de 49 controale la angajatori de pe raza Municipiului şi Judeţului Giurgiu, dispunând un număr de 102 măsuri pentru remedierea unor neconformităţi faţă de normele legale şi aplicând un număr de 8 sancţiuni contravenţionale (2 avertismente şi 6 amenzi contravenţionale), în valoare totală de  70.000 lei.

În privinţa depistării şi combaterii muncii fără forme legale, inspectorii de muncă din cadrul ITM Giurgiu, au efectuat controale privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate, la agenţii economici de pe raza Municipiului şi Judeţului Giurgiu, la 5 angajatori, au fost depistate 6 persoane fără forme legale de angajare (5 bărbati si o femeie), fiind aplicate 5 sancţiuni în valoare de 60.000 lei.

Principalele deficienţe constatate cu ocazia controalelor efectuate în această lună, au fost:

–    neîncheierea contractelor de muncă, pentru persoanele identificate la lucru fără forme legale,

–    netransmiterea în REVISAL a datelor referitoare la salariaţii nou angajaţi,

–    netransmiterea modificărilor la REVISAL,

–    neacordarea concediilor legale de odihnă,

–    neacordarea drepturilor salariale,

–     necompletarea corectă a pontajelor,

–     nerespectarea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă,

–    nerespectarea prevederilor legale referitoare la durata timpului de muncă, munca suplimentară şi cele referitoare la repausul săptămânal, munca pe timp de noapte, etc.

 

Compartimentul de relatii cu publicul a inregistrat un numar de 45 sesizari care au avut ca obiect principal neacordarea drepturilor salariale si 6 sesizari ce vizează neacordarea concediilor de odihnă, neplata orelor suplimentare si refuzul angajatorului de a elibera  adeverinte de vechime.

 

Daniela RUSE

INSPECTOR ŞEF”

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER