27 iulie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

ULTIMA ŞEDINŢĂ PENTRU O „LEGENDĂ” A ADMINISTRAŢIEI LOCALE

Primul şi singurul secretar al Primăriei Giurgiu după Revoluţia din 1989, Petre Roşu, a ieşit la pensie, el conducând, luni, o ultimă şedinţă a Consiliului Local în această calitate.

„Am participat astăzi la ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal (CLM) Giurgiu în calitate de secretar general al municipiului şi totodată am predat atribuţiile pe care le deţineam în cadrul comisiilor de specialitate ale CLM după 35 de ani de activitate în cadrul primăriei, dintre care aproape 28 de ani în funcţia de secretar general al Primăriei municipiului Giurgiu. Nici nu îmi vine să cred că de mâine voi avea alt statut”, a declarat Petre Roşu.

El spune că a început să lucreze la Primăria Giurgiu din anul 1983 ca şef serviciu administraţie locală, iar de la 1 aprilie 1990 şi până în prezent a ocupat funcţia de secretar general al oraşului.

„Am prins toate fazele de trecere prin legislaţie, astea grele, cu fond funciar, restituiri de proprietăţi, o legislaţie foarte stufoasă şi contradictorie şi de multe ori incoerentă. Pentru a fi secretar general de municipiu atâţia zeci de ani înseamnă multe ore de informare şi de documentare, nu poţi veni la o şedinţă de Consiliu, cel puţin când ai respect pentru oameni, nepregătit, poţi fi surprins cu orice întrebare, dacă nu eşti pe fază înseamnă că nu ai ce căuta aici”, a completat Petre Roşu.

Acesta recunoaşte că este greu să ţii minte atâtea legi, atâtea modificări şi spune că trebuie să apelezi la principii de drept, dacă legile sunt contradictorii, şi să aplici ceea ce prevedea legea specială faţă de legea generală, dacă reglementările sunt identice sau contradictorii.

„Cel mai greu moment, cu cele mai multe legi de pus în aplicare, mai stufoase, mai greu de înţeles a fost în 1991 când a apărut legea fondului funciar şi când lipsa de experienţă a legiuitorului şi multe altele au făcut ca să prevadă în lege ca în trei luni ar fi trebuit să dăm şi titlurile de proprietate, să rezolvăm totul, dar iată că au trecut aproape 30 de ani şi încă mai lucrăm la ea, încă mai sunt probleme. Apoi, o perioadă grea a fost cea a aplicării legii restituirii imobilelor naţionalizate, o lege cu multe, foarte multe probleme de interpretare”, a mai spus secretarul municipiului.

Petre Roşu s-a născut în anul 1953 în localitatea Petroşani, judeţul Teleorman, şi a venit în judeţul Giurgiu împreună cu familia la vârsta de zece ani. El a absolvit Facultatea de Drept Administrativ a Universităţii Bucureşti, promoţia 1976.

„Sfatul meu pentru tinerii care vor ocupa această funcţie este acela de a cunoaşte cel puţin legislaţia specifică administraţiei locale şi acest lucru trebuie dublat cu o bună colaborare cu colegii, cu conducerea, e bine să accepţi şi părerile altora şi, dacă au dreptate, să ai puterea să recunoşti asta”, a adăugat Petre Roşu.

www.agerpres.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER