1 decembrie 2023

Distribuie articolul pe

Facebook

UN ȘOFER, OPRIT LA PAUZA DE ODIHNĂ, A GĂSIT O GRENADĂ ÎNTR-O PARCARE PE DN6

Un șofer de autocamion a oprit, ieri după-amiază, într-o parcare pe DN 6, în apropierea localității Valea Plopilor, pentru pauza de odihnă. La un moment dat, acesta a observat grenada în iarbă și a sunat la 112.

La fața locului s-a deplasat echipajul de pirotehnicieni din cadrul ISU Giurgiu.  În urma verificărilor efectuate, aceștia au stabilit că este vorba despre o grenadă defensivă, în stare perfectă de funcționare. Muniția a fost ridicată și transportată în siguranţă, urmând să fie distrusă.

De la începutul anului, au mai fost descoperite cinci proiectile explozive de calibrul 76, 100 și 120 mm, un focos fuzant, o bombă de aruncător de calibrul 120 mm, o grenadă defensivă și șapte cartușe de infanterie de calibrul 7,62 mm, în pădurile din localitățile Călugăreni și Săbăreni și pe terenuri din Giurgiu, Mihăilești, Stoenești, Slobozia și Vlad Țepeș.

Informare preventivă

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

În primul rând nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață.

Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

 

Compartimentul Informare și Relații Publice ISU Giurgiu

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER