19 iunie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

VINE WEEK-ENDUL, SE STRICĂ VREMEA. RĂU! MII DE POMPIERI, MOBILIZAŢI ÎN TOATĂ ŢARA

Număr impresionat de pompieri ai IGSU detașați pentru zonele care sunt sub incidența codului galben de ploi și furtuni.

Peste 3.800 de pompieri, cu peste o mie de mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al autorităţilor locale, în perioada 17 – 19 iunie, în 32 de judeţe ale ţării pentru care a fost emis vineri Cod galben de ploi abundente.

Potrivit unui comunicat al IGSU, dacă situaţia din teren o va impune, la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă se vor activa grupele operative şi centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, care au în componenţă reprezentanţi ai tuturor structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă.

Totodată, în judeţele aflate sub incidenţa avertizării meteorologice s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru suplimentarea efectivelor de intervenţie, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.  Pentru asigurarea acţiunilor în sprijinul administraţiei publice locale şi comunităţilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative au verificat şi pregătit mijloacele tehnice de intervenţie la inundaţii, constând în motopompe de mare capacitate, bărci şi autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei, precizează sursa citată.

De asemenea, în judeţele vizate de vremea rea, cursurile de apă vor fi atent monitorizate, pentru a stabili dacă nivelul debitelor poate produce efecte asupra populaţiei, a precizat Agerpres.

ANM a emis vineri o atenţionare Cod galben de ploi însemnate cantitativ, valabilă de sâmbătă dimineaţă de la ora 10,00 până luni dimineaţă la ora 3,00. Potrivit sursei citate, în toate zonele de deal şi de munte, în centrul şi sudul Moldovei, Dobrogea şi nord-estul Munteniei, cantităţile de apă vor depăşi 30 l/mp şi pe arii restrânse 50 – 70 l/mp. Codul galben va afecta, total sau parţial, 32 de judeţe.

Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, la nevoie, fiind posibilă completarea forţelor şi tehnicii de intervenţie de la alte inspectorate care nu se află sub incidenţa avertizărilor de vreme rea, precizează IGSU. (www.evz.ro)

 

Pentru judeţul Giurgiu, până vineri după-amiază, nu fusese emis un cod galben, însă prgnoza următoarelor zile arată ploi însemnate cantitativ, însoţiote de furtuni cu descărcări electrice, începând de duminică şi până joi, inclusiv.

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER