17 aprilie 2024

Distribuie articolul pe

Facebook

FEROVIARII ANUNȚĂ UN MOMENT ISTORIC: LA 19 ANI DE LA PRĂBUȘIREA PODULUI, VIADUCTUL NOU PESTE ARGEȘ DE LA GRĂDIȘTEA ESTE COMPLET!”

PORR (Austria) a finalizat sudarea tablierului central la Podul peste Argeș de la Grădiștea, anunță publicația de specialitate România Feroviară. La 19 ani de la prăbușirea podului (august 2005) viaductul nou peste Argeș este complet (1384 metri), marcând, simbolic sfârșitul ,,neputinței Ministerului Transporturilor”.

,,Dragi prieteni feroviari și nu numai, astăzi suntem martorii unui moment cu adevărat istoric ! Pentru prima oară după 19 ani, de la prăbușirea podului vechi din cauza unor inundații serioase, 13 august 2005,  avem din nou pod complet nou nouț,  în localitatea Grădiștea de pe “celebra” Linie 102 București Progresul – Giurgiu Nord/Oraș. “

Secretarul de stat Scrioșteanu, pe șantier: Trenurile vor circula „în câteva luni, mai-iunie”

Secretarul de stat Scrioșteanu, care răspunde de domeniul rutier, dar era în funcție la semnarea contractului cu PORR, a participat la ridicarea tablierului metalic de 280 de tone care a închis practic viaductul. Contractul de 575 milioane lei este la 92 % execuție cu tot cu reparațiile liniei pe 12 kilometri între Vidra și Comana. Termenul inițial de finalizare era august 2023, dar a fost prelungit pentru martie 2024. După finalizarea lucrărilor, probabil în aprilie-mai în funcție de vreme urmează și testele pentru redeschiderea circulației care durează o lună-maximum două luni.

„Pe șantierul podului de cale ferată peste râul Argeș de la Grădiștea, parte din prima cale ferată a României (dată în circulație în 1869) București – Giurgiu, lucrările se află în faza finală:

– a început montarea ultimului tablier metalic al acestui nou pod, care îl înlocuiește pe cel vechi, prăbușit în urma inundațiilor în 2005

– în total, au fost 5 elemente de tablierului metalic, care cântăresc aproximativ 280 tone fiecare

– la construcția căii ferate de pe pod și viaduct s-a folosit “slab track” – o soluție care simplifică execuția suprastructurii căii ferate, folosită pentru prima dată în România


Redeschiderea acestei linii feroviare va avea loc în câteva luni
 și va contribui și la introducerea trenurilor metropolitane pentru comunitățile din sudul Bucureștiului și arealul județelor Giurgiu și Ilfov. Acest proiect de reabilitare și reconstruire a podului peste Argeș a constituit una dintre prioritățile noastre, încă din 2020 de când am deblocat acest proiect, iar apoi, în luna decembrie a aceluiași an, am semnat contractul de proiectare și execuție. Îi mulțumesc colegului meu secretar de stat, Ionuț Savoiu, pentru buna coordonare, dar și autorităților locale din Ilfov și Giurgiu pentru susținere !”.

Contractul pentru Modernizarea Liniei Bucureşti Nord – Jilava – Giurgiu Nord – Frontieră are o valoare de 472 milioane lei (suplimentat la 575 milioane lei), iar durata de execuţie este de 24 de luni. Pentru redeschiderea liniei sunt prevăzute doar lucrări de reparaţii, nu şi dublare sau electrificare, acestea fiind incluse în etapa II-a a proiectului. Cea mai dificilă lucrare de artă este noul pod peste Argeş, lungime totală de 1.131 metri, cu o deschidere centrală de 145 de metri, a doua după cea a Podului de la Cernavodă. „În zona râului Argeş, traversarea va fi asigurată printr-o suprastructură de cale simplă, tip grindă cu zăbrele, cu deschideri de 70m+145m+70m, cuvă de balast. Pe malul stâng al Argeşului (direcţia București) se vor executa viaducte de acces cu 8 deschideri de 30 m, iar pe malul drept (direcţia Giurgiu) se vor executa viaducte de acces cu 23 deschideri de 30 m şi 3 deschideri de 33 metri. Prezentul proiect este corelat cu proiectul IPTANA de amenajare a râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie şi alte folosinţe”, arată memoriul pentru acordul de mediu din 2017 care lua în calcul redeschiderea discuţiei despre canalul Bucureşti – Dunăre.

Despre istoria de 154 de ani a primului drum de fier românesc, Economedia a scris aici.

La sfârșitul anului trecut, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea liniei de tren București – Giurgiu, primul drum de fier românesc. Este etapa a II-a, reabilitare, electrificare și dublare parțială (Daia – Frățești, 4,2 km).

Sistemul inovativ slab-track folosit în premieră în România:

www.economedia.ro

Distribuie articolul pe

Facebook
GIURGIU WEATHER