Este decizia luată de consilierii locali în şedinţa ordinară a lunii octombrie, desfaşurată joi, 26 octombrie. Concret, este vorba despre acordarea unui sprijin financiar în valoare de 3.000 de lei, pentru „consumatorii răzleti”, care au venitul pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată sau sunt persoane cu handicap cu gradul unu si locuiesc în blocuri în care 70% din locatari s-au debranşat de la sistemul de alimentare cu energie termică.
Potrivit expunerii de motive ce a însoţit proiectul de hotărâre aprobat joi de consilieri, „în strategia locală de alimentare cu energie termică a municipiului Giurgiu se definesc drept consumatori răzleţi proprietarii apartamentelor rămase în număr mic branşate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică. Deoarece există un număr important de blocuri în care au mai rămas doar câteva apartamente racordate la sistemul de termoficare, se constată că în urma debranşării majorităţii apartamentelor dintr-un bloc, conductele de termoficare aferente acelui bloc devin supradimensionate iar lucrările de reparaţii şi întreţinere au costuri foarte mari raportate la cantitatea de energie termică vândută către populaţie. De aceea se propune pentru consumatorii răzleţi montarea de centrale de apartament prin grija şi cu susţinerea primăriei şi debranşarea lor de la sistemul de termoficare”.
Cei care vor beneficia de acest ajutor financiar sunt, însă, obligaţi să facă lucrările de branşare la reţeaua de gaze pe cheltuiala proprie.
Conform datelor CET, în Giurgiu mai sunt aproximativ 4.500 de consumatori racordaţi la sistemul centralizat, numărul acestora scăzând dramatic in ultimii cinci ani (de la 12.000), odată cu introducerea reţelei de gaze în oraş.