De sâmbătă, de la prânz, până aproape de miezul nopții pompierii din cadrul Stației Colibași și Punctului de Lucru Călugăreni au acționat pentru stingerea unui incendiu de vegetatie uscată și stuf, izbucnit în satul Budeni, comuna Comana (Delta Neajlovului).
Ajunși la fața locului cu trei autospeciale, aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în multiple focare, pe o suprafață de peste 50 ha, fiind sesizată și Garda de Mediu.
Pompierii au reușit să lichideze incendiul de pe mal, însă nu au putut acționa în interiorul Deltei deoarece zona era mlăștinoasă, iar siguranța acestora ar fi fost pusă în pericol. Totodată, în locul respectiv stuful depășea aproximativ trei metri înălțime.
Zona a fost supravegheată până în jurul orei 23:30. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost focul deschis în spații deschise.
***
“Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase.
Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, păduri, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Compartimentul Informare și Relații Publice ISU Giurgiu